نبض قالیبافی منظم نمیزند ...
نبض قالیبافی منظم نمیزند ...
گزارش از «مریم محسنی»- خبرنگار ایسنا گیلان
خبرنامه کارایان
صنایعدستی در کشور ما نقش مهم و موثری در فرهنگ، اقتصاد و معیشت خانوار ایرانی دارد و خانوادههایی که به نوعی به این صنعت وابستهاند سکانداران این کشتی فرهنگی در این دریای متلاطم جهانی هستند که هر کس از گوشهای از دنیا سعی دارد گوی رقابت را از دیگری برباید و هنر و اقتصاد را خود صاحب شود.
بهراستی صد سال، دویست و یا حتی پانصد سال دیگر را در نظر بگیرید. آیا آن زمان هم فرش ما در دنیا اولین است؟ آیا کاشیکاری، معرق، منبت و صدها هنر اصیل ایرانی، همچنان متعلق به ما خواهد ماند؟ آیا دیگرانی که شاعر هموطن ما را به نام خود مصادره میکنند، یا زعفران ما را با نام کشور خود به فروش میرسانند قادر نیستند هنر دست ما را تصرف کنند.
به گزارش ایسنا، ناملایمتی و بیمهری خودمان نیز مزید بر علت است. دخترک نوجوانی که با عشق و علاقهدار قالیِ کوچکی کنار دار قالی مادرش به پا کرده و با عشق رج میبافد، گره و کمانه میزند دستان پینهبسته مادر را نظاره کند یا چشمان کمسو و بیفروغش را. بازار پر رونق فرش را به امید فروش میلیونی ببیند و یا دلالانی را که ثمره لحظه لحظه جوانی مادر را به بهائی اندک میخرند؟ به کدامین انگیزه ببافد تا فرشش، تابلویی بینظیر شود بر دیوار خانه یا دشتی پر از گلهای شاهعباسی زیر پای فرزند وطن؟
صومعهسرا هزار و100 قالیباف دارد
«نسرین نوروزیان» نائبالرئیس اتحادیه فرش دستباف صومعهسرا در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: فرش دستباف یکی از مهمترین صنایعدستی ایران و بیانگر تاریخ، تمدن، فرهنگ و هنر کشورمان است.
وی شمار بافندگان فرش دستباف صومعهسرا را 1100 نفر دانست و افزود: از این تعداد بافنده 100 نفر به شهرستان رشت منتقل شدهاند.
نوروزیان با بیان اینکه شمار بیمهشدگان تأمین اجتماعی قالیبافان شهرستان 770 نفر بوده است، افزود: هماکنون 650 قالیباف فعال شهرستان بیمه شده و بیمه 120 نفر طی پایشهای تأمین اجتماعی منحل شده است. اکثر بیمهشدگان قالیباف شهرستان را بافندگان تشکیل میدهند.
وی به قوانین دشوار تأمین اجتماعی در هنگام بازرسی از وضعیت قالیبافان جهت راستیآزمایی اشاره و خاطرنشان کرد: بافتن حدود 10 رج در روز، مطابق شرایط بیمه مورد قبول شاغلین این حرفه است و به آن نیز عمل میکنیم، اما یک بافنده برای تهیه وسایل قالیبافی و گذران امور زندگی بهعنوان سرپرست خانوار و یا بهعنوان یک کمکخرج در کنار همسر باید به شغل و حرفه دیگری اشتغال داشته باشد، چون قالیبافی شغل نون و آبداری نیست و فقط همه امیدمان استفاده از مستمری بازنشستگی است.
بیمه تنها انگیزه کار برای قالیبافان است
نائبالرئیس اتحادیه فرش دستباف صومعهسرا با بیان اینکه بازرسین تأمین اجتماعی در صورت مشاهده ابزاری چون چرخ خیاطی، کاموابافی و...در منازل نسبت به ابطال بیمهبافندگان شهرستان اقدام میکنند، گفت: برای بافت یک زرع و نیم حداقل یک میلیون و 600 هزار تومان هزینه نیاز است. یک روستایی برای تهیه مواد اولیه قالی باید به حرفه دیگری اشتغال داشته باشد تا بتواند مواد اولیه مورد نیاز را تهیه کند.
نبود رغبت و انگیزه در میان قالیبافان صومعهسرا
وی بیمه را تنها انگیزه کار برای قالیبافان دانست و خاطرنشان کرد: بافندگان شهرستان هیچگونه فروشی بهعلت عدم توانایی خرید مردم ندارند این خود عاملی در جهت کاهش شمار بافندگان و عدم تمایل و گرایش نسل جوان به این حرفه است.
نوروزیان یادآور شد: در گذشته سختی کار به قالیبافی تعلق گرفته بود اما هماکنون این امتیاز حذف شده است.
وی با بیان اینکه متأسفانه قالیبافانی که شغل و حرفه اصلیشان بافندگی است مورد قبول سازمان تأمین اجتماعی نیستند، تصریح کرد: همواره شاهدیم که افراد غیرفرشباف برای برخورداری از خدمات بیمهای با توجه به پرداخت حق بیمه پائین با راهاندازی دار قالی در منازل خود تحت پوشش بیمه قرار گرفتهاند.
مشکلات ریوی و بینایی در کمین قالیبافان است
نوروزیان یکی دیگر از مشکلات این حوزه را شرط جدید فنی و حرفهای برای امتحان مجدد قالیبافی پس از 5 سال دانست و گفت: علیرغم سختی و مشکلات فراوان تنها عشق و علاقه موجب ماندگاری شمار معدود قالیبافان در این حرفه میشود.
وی با بیان اینکه شاغلین این حرفه به مشکلات ریوی، عضلانی، اسکلتی و بینایی دچار میشوند، اضافه کرد: بیشتر قالیبافان شهرستان و استان گیلان به تولید تابلوفرش مشغولند. در گذشته بیشتر، بافتهای سنتی رایج بود اما هماکنون بافتهای مینیاتوری و شمارهای رواج یافته است.
نائیالرئیس فرش دستباف صومعهسرا با بیان اینکه تولید فرش دستباف نیازمند حمایت و همکاری همهجانبه مسئولین است، یادآور شد: همکاری تأمین اجتماعی برای بیمه با بافندگان واقعی و مدنظر و ملاک قراردادن تعداد فرشهای تولیدی، حمایت از تولیدکنندگان، پرداخت تسهیلات کمبهره از جمله خواستههای فعالین قالیبافی شهرستان است. عدم توانایی مالی برای تهیه مواد اولیه، نبود بازار فروش نیز از جمله مشکلات قالیبافان شهرستان است.
وی با بیان اینکه هر بافنده در شهرستان باید سالانه حداقل 8 مترمربع تولید داشته باشد، خاطرنشان کرد: کپیبرداری از نقشهها و طرحها ضربه سنگینی را به این حرفه و فعالان قالیباف وارد کرده است. اُفت قیمت یکی از نتایج کپیبرداری نقشهها است.
نائبالرئیس فرش دستباف صومعهسرا با بیان اینکه اکثر قالیبافان شهرستان در منازل خود به این فعالیت مشغولند، تصریح کرد: شمار کارگاههای قالیبافی در شهرستان محدود است و این در حالی است که کارگاههای فعال شهرستان بهطور معمول اعضای خانواده و نزدیکان خود را به کار میگیرند.
پائین بودن نرخ حق بیمه وسوسهای برای ورود افراد غیرقالیباف به این حوزه
در ادامه سید ابراهیم عظیمی رئیس اداره تأمین اجتماعی صومعهسرا در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه سازمان تأمین اجتماعی بزرگترین سازمان بیمهگر کشور است، اظهار کرد: مأموریت اصلی این سازمان پوشش کارگران مزد و حقوقبگیر بهصورت اجباری، صاحبان حرف و مشاغل آزاد بهصورت اختیاری و سایر گروههای بیمهپرداز اعم از قالیبافان، رانندگان بهصورت توافقی است.
وی با بیان اینکه این سازمان یک نهاد عمومی غیردولتی است و بخش عمده منابع مالی آن از محل اخذ حقبیمهها تأمین میشود، افزود: سرمایه و داراییهای این سازمان متعلق به اقشار تحت پوشش در نسلهای متوالی است.
عظیمی یادآور شد: تکیهگاه این سازمان مشارکت سه جانبه کارفرمایان، بیمهشدگان و دولت در عرصههای مختلف سیاستگذاری، تصمیمگیریهای کلان و تأمین منابع مالی است.
وی به تعهدات و خدمات سازمان تأمین اجتماعی اشاره و خاطرنشان کرد: حمایت در برابر حوادث، بیماریها، بارداری، مستمری بازنشستگی، مستمری بازنشستگی، مستمری از کارافتادگی، مستمری بازماندگان، مقرری بیمه بیکاری، غرامت دستمزد ایام بیکاری، کمک هزینه ازدواج، پرداخت هزینه وسایل کمکپزشکی از جمله تعهدات و خدمات این سازمان است.
رئیس تامین اجتماعی صومعهسرا با بیان اینکه جمعیت بهرهمند از خدمات درمانی تأمین اجتماعی صومعهسرا با احتساب افراد تبعی بالغ بر چهل هزار و 234 نفر است است، تصریح کرد: جمعیت تحت پوشش تأمین اجتماعی صومعهسرا در شش ماهه نخست سال 95، 14 هزار و 84 نفر بیمه شده اصلی و سه هزار و 213 مستمریبگیر بوده است.
اجرای طرح پالایش بیمه قالیبافی در شهرستان صومعهسرا
وی با بیان اینکه تأمین اجتماعی صومعهسرا در سال 94 تعداد 21 هزار و 678 فقره دفترچه صادر کرده است، گفت: از این میزان 1988 فقره برای نخستین بار صادر شده است. از ابتدای سال نیز 10 هزار و 113 فقره دفترچه درمانی برای بیمهشدگان صومعهسرا صادر شده است.
رئیس تأمین اجتماعی صومعهسرا با بیان اینکه صنعت فرش ریشه در تاریخ و فرهنگ کهن ایرانیان دارد، افزود: قانون بیمه قالیبافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایعدستی شناسهدار به همت نمایندگان مجلس در سال 88 تصویب و در وزارت تعاون با همکاری میراثفرهنگی به اجرا درآمد.
وی با بیان اینکه میزان حق بیمه پرداختی قالیبافان 7درصد است، یادآور شد: افراد غیرقالیباف زیادی با توجه به پائین بودن حق بیمه پرداختی برای بهرهمندی از تسهیلات و مزایای بیمه به این بیمه ورود یافتهاند. میتوان گفت تعداد زیادی از افرادی که به قالیبافی اشتغال نداشتند به ناحق از این بیمه استفاده میکردند و هنوز نیز علیرغم پالایش و بازرسیها هستند افراد غیرقالیبافی که از این بیمه بهصورت غیرقانونی استفاده میکنند.
عظیمی با بیان اینکه بیمه قالیبافی پائینترین نرخ حق بیمه با سقف تعهدات است، افزود: در راستای حمایت از قالیبافان واقعی پالایش بیمهشدگان با همکاری تأمین اجتماعی و نماینده صنعت و معدن شهرستان در حال اجراست. میزان پیشرفت بافت در هر نوبتِ بازرسی و نوع و تغییر طرح نیز در راستای حمایت از صنعت قالیبافی و قالیبافان ملاک و مبنا در بازرسیها قرار میگیرد.
داشتن دار قالی به معنای قالیباف بودن نیست
وی خاطرنشان کرد: ممکن نیست قالیباف فعال و دارای پیشرفت از لیست بیمهشدگان شهرستان بهعلت پرداختن به شغل دیگر نظیر خیاطی حذف شود، یقیناً در صورت مشاهده عدم پیشرفت بافتِ قالی نسبت به قطع بیمه افراد اقدام میشود.
عظیمی با بیان اینکه داشتن دار قالی صرفاً به معنای قالیباف بودن نیست، افزود: با بازرسیهای صورت گرفته طی سالهای اخیر شاهد ریزش و قطع بیمه افرادی بوده و هستیم که جزو خانوار قالیبافان نبودهاند و اشتغال واقعی در این حرفه نداشتهاند.
وی به حمایتهای سازمان تأمین اجتماعی از بیمهشدگان این صنعت در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی اشاره و خاطرنشان کرد: در مواردی که بیمه قالیبافان قطع شود و یا بیمه شده بر اساس سهلانگاری در مهلت مقرر شده نسبت به حق بیمه خود اقدام نکرده باشد با کسب مجوز در خصوص برقراری مجدد بیمه این دسته از افراد اقدام میشود.
رئیس تأمین اجتماعی صومعهسرا با بیان اینکه همه هدف سازمان از بازرسیها کاهش و جلوگیری سودجویی از بیمه قالیبافان است، یادآور شد: شمار بیمهشدگان قالیباف شعبه تأمین اجتماعی صومعهسرا با احتساب افراد تبعی 900نفر است.
وی با بیان اینکه هماکنون میزان حق بیمه قالیبافان219 تومان بهصورت ماهانه است، افزود: حق بیمه پرداختی قالیبافان 57 هزار تومان است و مابقیِ میزان مذکور توسط دولت پرداخت میشود.
عظیمی از راهاندازی سامانه آوانک برای نخستین بار در سازمان شعبه تأمین اجتماعی صومعهسرا بهعنوان یکی از خدمات این سازمان خبر داد و تصریح کرد: پیامکهای اطلاعرسانی بهعنوان یکی از خدمات نوین این شعبه به کارفرمایان برای تعیین وضعیت بدهی و بازرسی از کارگاهها و به عموم مردم جهت افزایش آگاهی از خدمات و... ارسال میشود.
وی اضافه کرد: سازمان تأمین اجتماعی در سالهای اخیر همسو با برنامههای دولت در راستای اشاعه خدمات الکترونیکی و گسترش فعالیتها بهصورت غیرحضوری با هدف کاهش مراجعات و فراهم کردن بسترهای مناسب برای تسهیل ارائه تعهدات و افزایش رضایتمندی نسبت به توسعه و برقراری شرایط لازم در خصوص بهرهمندی بیمهشدگان، کارفرمایان و مستمریبگیران نسبت به ارائه خدماتی نظیر دریافت لیست حق بیمه از کارفرمایان، صدور فیش حق بیمه برای بیمهشدگان، پرداخت حق بیمه، مشاهده و دریافت فیش مستمریها، ابلاغ الکترونیکی، صدور دفترچه درمانی و... اقدام کرده است.
رئیس تأمین اجتماعی صومعهسرا با بیان اینکه رویکرد تأمین اجتماعی صومعهسرا رویکرد مشتریمداری است، اظهار کرد: کارفرمایان و بیمهشدگان بهعنوان شرکای اجتماعی این سازمان از جایگاه خاصی برخوردارند و احترام به جایگاه بیمهشدگان و مردم جزو لاینفک وظایف همکاران ساعی این شعبه است.
نقش قالیبافی در تحقق اقتصاد مقاومتی
در ادامه «معظم علیپرست» دبیر کمیته بانوان و خانواده فرمانداری صومعهسرا در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، به تأکید مقام معظم رهبری در خصوص تحقق اقتصاد مقاومتی اشاره و اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی بهمعنای حمایت از تولید داخل و ملی است.
وی با بیان اینکه قالیبافی بهعنوان یکی از مشاغل خانگی نقش مهمی را در تحقق اقتصاد مقاومتی دارد، افزود: زنان با ایجاد اشتغال در منازل خود میتوانند اقتصاد مقاومتی را محقق کنند.
علیپرست خاطرنشان کرد: قالیبافی در صورت حمایت و وجود بازار نقش مهمی در اشتغال و کسب درآمد زنان خواهد داشت.
راهاندازی بازارچههای مخصوص بانوان بدسرپرست و بیسرپرست صومعهسرا
دبیر کمیته بانوان و خانواده فرمانداری صومعهسرا از راهاندازی بازارچههای عرضه و فروش محصولات تولیدی بانوان در شهرستان خبر داد و گفت: بنا است در راستای ایجاد شرایط و مکان مناسب کار و فروش محصولات برای زنان بدسرپرست و بیسرپرست شهرستان بازارچههایی در بخش میرزاکوچک و بخش مرکزی شهرستان راهاندازی شود. با در اختیار گذاشتن این غرفهها بانوان میتوانند در امنیت کامل ضمن ساماندهی، محصولات خود را به فروش رسانند.
وی با بیان اینکه همه تلاشمان راهاندازی این دو بازارچه در دهه فجر است، تصریح کرد: 3734 زن بدسرپرست و بیسرپرست تحت حمایت کمیته امداد امام(ره) و 67 زن بدسرپرست و بیسرپرست در بخش مرکزی، میرزاکوچک و تولمات تحت پوشش بهزیستی صومعهسرا قرار دارند. به طرق مختلف با پرداخت تسهیلات با هدف ایجاد اشتغال از زنان جامعه هدف حمایت میشود.
دبیر کمیته بانوان و خانواده فرمانداری صومعهسرا با اشاره به ابلاغیه استانی ثبت شرکتهای مشارکتی در مناطق روستایی در راستای کمک به ایجاد اشتغال یادآور شد: ثبت شرکتهای مشارکتی در دو فرمت افراد بالای 50 و زیر50 سرپرست خانوار است که افراد میتوانند نسبت به تأسیس یک شرکت در قالب تعاونی و... اقدام کنند. پس از تصویب طرح توجیهی مدنظر 75 درصد مبلغ بهصورت وام توسط دولت با بهره کم پرداخت میشود. ضمانت در این طرح از حساب یارانه افراد است.
بهراستی صد سال، دویست و یا حتی پانصد سال دیگر را در نظر بگیرید. آیا آن زمان هم فرش ما در دنیا اولین است؟ آیا کاشیکاری، معرق، منبت و صدها هنر اصیل ایرانی، همچنان متعلق به ما خواهد ماند؟ آیا دیگرانی که شاعر هموطن ما را به نام خود مصادره میکنند، یا زعفران ما را با نام کشور خود به فروش میرسانند قادر نیستند هنر دست ما را تصرف کنند.
به گزارش ایسنا، ناملایمتی و بیمهری خودمان نیز مزید بر علت است. دخترک نوجوانی که با عشق و علاقهدار قالیِ کوچکی کنار دار قالی مادرش به پا کرده و با عشق رج میبافد، گره و کمانه میزند دستان پینهبسته مادر را نظاره کند یا چشمان کمسو و بیفروغش را. بازار پر رونق فرش را به امید فروش میلیونی ببیند و یا دلالانی را که ثمره لحظه لحظه جوانی مادر را به بهائی اندک میخرند؟ به کدامین انگیزه ببافد تا فرشش، تابلویی بینظیر شود بر دیوار خانه یا دشتی پر از گلهای شاهعباسی زیر پای فرزند وطن؟
صومعهسرا هزار و100 قالیباف دارد
«نسرین نوروزیان» نائبالرئیس اتحادیه فرش دستباف صومعهسرا در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: فرش دستباف یکی از مهمترین صنایعدستی ایران و بیانگر تاریخ، تمدن، فرهنگ و هنر کشورمان است.
وی شمار بافندگان فرش دستباف صومعهسرا را 1100 نفر دانست و افزود: از این تعداد بافنده 100 نفر به شهرستان رشت منتقل شدهاند.
نوروزیان با بیان اینکه شمار بیمهشدگان تأمین اجتماعی قالیبافان شهرستان 770 نفر بوده است، افزود: هماکنون 650 قالیباف فعال شهرستان بیمه شده و بیمه 120 نفر طی پایشهای تأمین اجتماعی منحل شده است. اکثر بیمهشدگان قالیباف شهرستان را بافندگان تشکیل میدهند.
وی به قوانین دشوار تأمین اجتماعی در هنگام بازرسی از وضعیت قالیبافان جهت راستیآزمایی اشاره و خاطرنشان کرد: بافتن حدود 10 رج در روز، مطابق شرایط بیمه مورد قبول شاغلین این حرفه است و به آن نیز عمل میکنیم، اما یک بافنده برای تهیه وسایل قالیبافی و گذران امور زندگی بهعنوان سرپرست خانوار و یا بهعنوان یک کمکخرج در کنار همسر باید به شغل و حرفه دیگری اشتغال داشته باشد، چون قالیبافی شغل نون و آبداری نیست و فقط همه امیدمان استفاده از مستمری بازنشستگی است.
بیمه تنها انگیزه کار برای قالیبافان است
نائبالرئیس اتحادیه فرش دستباف صومعهسرا با بیان اینکه بازرسین تأمین اجتماعی در صورت مشاهده ابزاری چون چرخ خیاطی، کاموابافی و...در منازل نسبت به ابطال بیمهبافندگان شهرستان اقدام میکنند، گفت: برای بافت یک زرع و نیم حداقل یک میلیون و 600 هزار تومان هزینه نیاز است. یک روستایی برای تهیه مواد اولیه قالی باید به حرفه دیگری اشتغال داشته باشد تا بتواند مواد اولیه مورد نیاز را تهیه کند.
نبود رغبت و انگیزه در میان قالیبافان صومعهسرا
وی بیمه را تنها انگیزه کار برای قالیبافان دانست و خاطرنشان کرد: بافندگان شهرستان هیچگونه فروشی بهعلت عدم توانایی خرید مردم ندارند این خود عاملی در جهت کاهش شمار بافندگان و عدم تمایل و گرایش نسل جوان به این حرفه است.
نوروزیان یادآور شد: در گذشته سختی کار به قالیبافی تعلق گرفته بود اما هماکنون این امتیاز حذف شده است.
وی با بیان اینکه متأسفانه قالیبافانی که شغل و حرفه اصلیشان بافندگی است مورد قبول سازمان تأمین اجتماعی نیستند، تصریح کرد: همواره شاهدیم که افراد غیرفرشباف برای برخورداری از خدمات بیمهای با توجه به پرداخت حق بیمه پائین با راهاندازی دار قالی در منازل خود تحت پوشش بیمه قرار گرفتهاند.
مشکلات ریوی و بینایی در کمین قالیبافان است
نوروزیان یکی دیگر از مشکلات این حوزه را شرط جدید فنی و حرفهای برای امتحان مجدد قالیبافی پس از 5 سال دانست و گفت: علیرغم سختی و مشکلات فراوان تنها عشق و علاقه موجب ماندگاری شمار معدود قالیبافان در این حرفه میشود.
وی با بیان اینکه شاغلین این حرفه به مشکلات ریوی، عضلانی، اسکلتی و بینایی دچار میشوند، اضافه کرد: بیشتر قالیبافان شهرستان و استان گیلان به تولید تابلوفرش مشغولند. در گذشته بیشتر، بافتهای سنتی رایج بود اما هماکنون بافتهای مینیاتوری و شمارهای رواج یافته است.
نائیالرئیس فرش دستباف صومعهسرا با بیان اینکه تولید فرش دستباف نیازمند حمایت و همکاری همهجانبه مسئولین است، یادآور شد: همکاری تأمین اجتماعی برای بیمه با بافندگان واقعی و مدنظر و ملاک قراردادن تعداد فرشهای تولیدی، حمایت از تولیدکنندگان، پرداخت تسهیلات کمبهره از جمله خواستههای فعالین قالیبافی شهرستان است. عدم توانایی مالی برای تهیه مواد اولیه، نبود بازار فروش نیز از جمله مشکلات قالیبافان شهرستان است.
وی با بیان اینکه هر بافنده در شهرستان باید سالانه حداقل 8 مترمربع تولید داشته باشد، خاطرنشان کرد: کپیبرداری از نقشهها و طرحها ضربه سنگینی را به این حرفه و فعالان قالیباف وارد کرده است. اُفت قیمت یکی از نتایج کپیبرداری نقشهها است.
نائبالرئیس فرش دستباف صومعهسرا با بیان اینکه اکثر قالیبافان شهرستان در منازل خود به این فعالیت مشغولند، تصریح کرد: شمار کارگاههای قالیبافی در شهرستان محدود است و این در حالی است که کارگاههای فعال شهرستان بهطور معمول اعضای خانواده و نزدیکان خود را به کار میگیرند.
پائین بودن نرخ حق بیمه وسوسهای برای ورود افراد غیرقالیباف به این حوزه
در ادامه سید ابراهیم عظیمی رئیس اداره تأمین اجتماعی صومعهسرا در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه سازمان تأمین اجتماعی بزرگترین سازمان بیمهگر کشور است، اظهار کرد: مأموریت اصلی این سازمان پوشش کارگران مزد و حقوقبگیر بهصورت اجباری، صاحبان حرف و مشاغل آزاد بهصورت اختیاری و سایر گروههای بیمهپرداز اعم از قالیبافان، رانندگان بهصورت توافقی است.
وی با بیان اینکه این سازمان یک نهاد عمومی غیردولتی است و بخش عمده منابع مالی آن از محل اخذ حقبیمهها تأمین میشود، افزود: سرمایه و داراییهای این سازمان متعلق به اقشار تحت پوشش در نسلهای متوالی است.
عظیمی یادآور شد: تکیهگاه این سازمان مشارکت سه جانبه کارفرمایان، بیمهشدگان و دولت در عرصههای مختلف سیاستگذاری، تصمیمگیریهای کلان و تأمین منابع مالی است.
وی به تعهدات و خدمات سازمان تأمین اجتماعی اشاره و خاطرنشان کرد: حمایت در برابر حوادث، بیماریها، بارداری، مستمری بازنشستگی، مستمری بازنشستگی، مستمری از کارافتادگی، مستمری بازماندگان، مقرری بیمه بیکاری، غرامت دستمزد ایام بیکاری، کمک هزینه ازدواج، پرداخت هزینه وسایل کمکپزشکی از جمله تعهدات و خدمات این سازمان است.
رئیس تامین اجتماعی صومعهسرا با بیان اینکه جمعیت بهرهمند از خدمات درمانی تأمین اجتماعی صومعهسرا با احتساب افراد تبعی بالغ بر چهل هزار و 234 نفر است است، تصریح کرد: جمعیت تحت پوشش تأمین اجتماعی صومعهسرا در شش ماهه نخست سال 95، 14 هزار و 84 نفر بیمه شده اصلی و سه هزار و 213 مستمریبگیر بوده است.
اجرای طرح پالایش بیمه قالیبافی در شهرستان صومعهسرا
وی با بیان اینکه تأمین اجتماعی صومعهسرا در سال 94 تعداد 21 هزار و 678 فقره دفترچه صادر کرده است، گفت: از این میزان 1988 فقره برای نخستین بار صادر شده است. از ابتدای سال نیز 10 هزار و 113 فقره دفترچه درمانی برای بیمهشدگان صومعهسرا صادر شده است.
رئیس تأمین اجتماعی صومعهسرا با بیان اینکه صنعت فرش ریشه در تاریخ و فرهنگ کهن ایرانیان دارد، افزود: قانون بیمه قالیبافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایعدستی شناسهدار به همت نمایندگان مجلس در سال 88 تصویب و در وزارت تعاون با همکاری میراثفرهنگی به اجرا درآمد.
وی با بیان اینکه میزان حق بیمه پرداختی قالیبافان 7درصد است، یادآور شد: افراد غیرقالیباف زیادی با توجه به پائین بودن حق بیمه پرداختی برای بهرهمندی از تسهیلات و مزایای بیمه به این بیمه ورود یافتهاند. میتوان گفت تعداد زیادی از افرادی که به قالیبافی اشتغال نداشتند به ناحق از این بیمه استفاده میکردند و هنوز نیز علیرغم پالایش و بازرسیها هستند افراد غیرقالیبافی که از این بیمه بهصورت غیرقانونی استفاده میکنند.
عظیمی با بیان اینکه بیمه قالیبافی پائینترین نرخ حق بیمه با سقف تعهدات است، افزود: در راستای حمایت از قالیبافان واقعی پالایش بیمهشدگان با همکاری تأمین اجتماعی و نماینده صنعت و معدن شهرستان در حال اجراست. میزان پیشرفت بافت در هر نوبتِ بازرسی و نوع و تغییر طرح نیز در راستای حمایت از صنعت قالیبافی و قالیبافان ملاک و مبنا در بازرسیها قرار میگیرد.
داشتن دار قالی به معنای قالیباف بودن نیست
وی خاطرنشان کرد: ممکن نیست قالیباف فعال و دارای پیشرفت از لیست بیمهشدگان شهرستان بهعلت پرداختن به شغل دیگر نظیر خیاطی حذف شود، یقیناً در صورت مشاهده عدم پیشرفت بافتِ قالی نسبت به قطع بیمه افراد اقدام میشود.
عظیمی با بیان اینکه داشتن دار قالی صرفاً به معنای قالیباف بودن نیست، افزود: با بازرسیهای صورت گرفته طی سالهای اخیر شاهد ریزش و قطع بیمه افرادی بوده و هستیم که جزو خانوار قالیبافان نبودهاند و اشتغال واقعی در این حرفه نداشتهاند.
وی به حمایتهای سازمان تأمین اجتماعی از بیمهشدگان این صنعت در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی اشاره و خاطرنشان کرد: در مواردی که بیمه قالیبافان قطع شود و یا بیمه شده بر اساس سهلانگاری در مهلت مقرر شده نسبت به حق بیمه خود اقدام نکرده باشد با کسب مجوز در خصوص برقراری مجدد بیمه این دسته از افراد اقدام میشود.
رئیس تأمین اجتماعی صومعهسرا با بیان اینکه همه هدف سازمان از بازرسیها کاهش و جلوگیری سودجویی از بیمه قالیبافان است، یادآور شد: شمار بیمهشدگان قالیباف شعبه تأمین اجتماعی صومعهسرا با احتساب افراد تبعی 900نفر است.
وی با بیان اینکه هماکنون میزان حق بیمه قالیبافان219 تومان بهصورت ماهانه است، افزود: حق بیمه پرداختی قالیبافان 57 هزار تومان است و مابقیِ میزان مذکور توسط دولت پرداخت میشود.
عظیمی از راهاندازی سامانه آوانک برای نخستین بار در سازمان شعبه تأمین اجتماعی صومعهسرا بهعنوان یکی از خدمات این سازمان خبر داد و تصریح کرد: پیامکهای اطلاعرسانی بهعنوان یکی از خدمات نوین این شعبه به کارفرمایان برای تعیین وضعیت بدهی و بازرسی از کارگاهها و به عموم مردم جهت افزایش آگاهی از خدمات و... ارسال میشود.
وی اضافه کرد: سازمان تأمین اجتماعی در سالهای اخیر همسو با برنامههای دولت در راستای اشاعه خدمات الکترونیکی و گسترش فعالیتها بهصورت غیرحضوری با هدف کاهش مراجعات و فراهم کردن بسترهای مناسب برای تسهیل ارائه تعهدات و افزایش رضایتمندی نسبت به توسعه و برقراری شرایط لازم در خصوص بهرهمندی بیمهشدگان، کارفرمایان و مستمریبگیران نسبت به ارائه خدماتی نظیر دریافت لیست حق بیمه از کارفرمایان، صدور فیش حق بیمه برای بیمهشدگان، پرداخت حق بیمه، مشاهده و دریافت فیش مستمریها، ابلاغ الکترونیکی، صدور دفترچه درمانی و... اقدام کرده است.
رئیس تأمین اجتماعی صومعهسرا با بیان اینکه رویکرد تأمین اجتماعی صومعهسرا رویکرد مشتریمداری است، اظهار کرد: کارفرمایان و بیمهشدگان بهعنوان شرکای اجتماعی این سازمان از جایگاه خاصی برخوردارند و احترام به جایگاه بیمهشدگان و مردم جزو لاینفک وظایف همکاران ساعی این شعبه است.
نقش قالیبافی در تحقق اقتصاد مقاومتی
در ادامه «معظم علیپرست» دبیر کمیته بانوان و خانواده فرمانداری صومعهسرا در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، به تأکید مقام معظم رهبری در خصوص تحقق اقتصاد مقاومتی اشاره و اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی بهمعنای حمایت از تولید داخل و ملی است.
وی با بیان اینکه قالیبافی بهعنوان یکی از مشاغل خانگی نقش مهمی را در تحقق اقتصاد مقاومتی دارد، افزود: زنان با ایجاد اشتغال در منازل خود میتوانند اقتصاد مقاومتی را محقق کنند.
علیپرست خاطرنشان کرد: قالیبافی در صورت حمایت و وجود بازار نقش مهمی در اشتغال و کسب درآمد زنان خواهد داشت.
راهاندازی بازارچههای مخصوص بانوان بدسرپرست و بیسرپرست صومعهسرا
دبیر کمیته بانوان و خانواده فرمانداری صومعهسرا از راهاندازی بازارچههای عرضه و فروش محصولات تولیدی بانوان در شهرستان خبر داد و گفت: بنا است در راستای ایجاد شرایط و مکان مناسب کار و فروش محصولات برای زنان بدسرپرست و بیسرپرست شهرستان بازارچههایی در بخش میرزاکوچک و بخش مرکزی شهرستان راهاندازی شود. با در اختیار گذاشتن این غرفهها بانوان میتوانند در امنیت کامل ضمن ساماندهی، محصولات خود را به فروش رسانند.
وی با بیان اینکه همه تلاشمان راهاندازی این دو بازارچه در دهه فجر است، تصریح کرد: 3734 زن بدسرپرست و بیسرپرست تحت حمایت کمیته امداد امام(ره) و 67 زن بدسرپرست و بیسرپرست در بخش مرکزی، میرزاکوچک و تولمات تحت پوشش بهزیستی صومعهسرا قرار دارند. به طرق مختلف با پرداخت تسهیلات با هدف ایجاد اشتغال از زنان جامعه هدف حمایت میشود.
دبیر کمیته بانوان و خانواده فرمانداری صومعهسرا با اشاره به ابلاغیه استانی ثبت شرکتهای مشارکتی در مناطق روستایی در راستای کمک به ایجاد اشتغال یادآور شد: ثبت شرکتهای مشارکتی در دو فرمت افراد بالای 50 و زیر50 سرپرست خانوار است که افراد میتوانند نسبت به تأسیس یک شرکت در قالب تعاونی و... اقدام کنند. پس از تصویب طرح توجیهی مدنظر 75 درصد مبلغ بهصورت وام توسط دولت با بهره کم پرداخت میشود. ضمانت در این طرح از حساب یارانه افراد است.
گزارش از «مریم محسنی»- خبرنگار ایسنا گیلان
خبرنامه کارایان
بازدید کننده گرامی ، شما به عضویت سایت در نیامده اید.
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید.
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید.