واژه خوراک قالی به چه معناست؟
وااژه خوراک قالی یکی از واژگان آشنای صنعت فرش دستباف ایران است که در این مورد در کتاب «فرشنامه ایران» و به نقل مستقیم آمده است:
خوراک قالی
کتاب منبع:
فرشنامه ایران
مولفان: دکتر حسن آذرپاد،فضل الله حشمتی رضوی
ناشر: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
نوبت چاپ: تهران1383،
صفحات نقل شده: 55 الی 57
خوراک قالی
پشم،پنبه،ابریشم و به میزان ناچیز در برخی بافته ها:موی بز و گاهی تارگونی.به این مصالح که به صورت تار (چله)،پود و خامه در قالیبافی به کار برده می شود خوراک قالی می گویند که با هزینه رنگ و دستمزد کار،رقم عمده هزینه قالی را تشکیل می دهد.ابریشم،دوامش بیشتر است ولی تنها برای بافت قالیهای تزئینی به کار می رود.پشم و پنبه برای بافت قالی مناسبتر و رایج ولی دوامش کمتر است و به همین علت کهنترین نمونه فرش ایران-مربوط به دو هزار و چند صد سال پیش که در «پازیریک» به دست آمد-تنها در میان توده یخ بود که توانست این همه سالها دوام بیاورد.به پشم،ابریشم و موی بز،الیاف (تارهای) حیوانی و به پنبه الیاف گیاهی می گویند.
میزان خوراک،در یک جفت قالیچه به اندازه هر یک 20/2×40/1،با بیش از 28 کیلو مصالح به قرار زیر برآورد شده است:
خامه 20کیلو
چله 4کیلو
پود باریک 5/1کیلو
پود کلفت 3کیلو
در منطقه نطنز،میزان مصالح برای هر جفت قالیچه به قرار زیر است:
خامه 16 تا 24 کیلو
چله 3 تا 24 کیلو
پود زیر 3 تا 24 کیلو
پود رو 5/2 تا 24 کیلو
با توجه به اینکه هزینه مواد اولیه نیمی از قیمت تمام شده قالی را تشکیل می دهد،براساس نمونه گیری در کاشان در سال 1345،هزینه تهیه نخ تار و پود (با اجرت بافندگی در رجشمار پایین) نزدیک به 10% قیمت تمام شده می رسد.
میزان خوراک،در یک جفت قالیچه به اندازه هر یک 20/2×40/1،با بیش از 28 کیلو مصالح به قرار زیر برآورد شده است:
خامه 20کیلو
چله 4کیلو
پود باریک 5/1کیلو
پود کلفت 3کیلو
در منطقه نطنز،میزان مصالح برای هر جفت قالیچه به قرار زیر است:
خامه 16 تا 24 کیلو
چله 3 تا 24 کیلو
پود زیر 3 تا 24 کیلو
پود رو 5/2 تا 24 کیلو
با توجه به اینکه هزینه مواد اولیه نیمی از قیمت تمام شده قالی را تشکیل می دهد،براساس نمونه گیری در کاشان در سال 1345،هزینه تهیه نخ تار و پود (با اجرت بافندگی در رجشمار پایین) نزدیک به 10% قیمت تمام شده می رسد.
کتاب منبع:
فرشنامه ایران
مولفان: دکتر حسن آذرپاد،فضل الله حشمتی رضوی
ناشر: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
نوبت چاپ: تهران1383،
صفحات نقل شده: 55 الی 57
بازدید کننده گرامی ، شما به عضویت سایت در نیامده اید.
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید.
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید.