دوره ی آموزشی قالی بافی کرمان و راور

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فرش و صنایع دستی راور، دوره ی آموزشی قالی بافی توسط خوشه ی فرش دستباف کرمان و راور برگزار می شود.
دوره ی آموزشی قالی بافی توسط خوشه ی فرش دستباف کرمان و راور با همکاری شرکت شهرک های صنعتی استان کرمان و اداره ی کل فنی و حرفه ای استان کرمان در تاریخ ۲۰ تا ۲۴ آذر ماه سال ۱۳۹۵ در محل مرکز شماره ی ۲ فنی و حرفه ای برگزار می شود.

محور های این دوره ی آموزشی:

۱_توانایی شناخت مواد اولیه
۲_ توانایی افزایش بهره وری ( به بافی ) و سلامت جسمی، روانی و اجتماعی
۳_ توانایی نقشه خوانی و اصلاح نواقص
خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

هنر و صنعت قالیبافی در کاشان

کاشان از شهرهای نامی ایران در تولید قالی می باشد که محصولات آن قرنهاست که دل هر هنر دوست را در سرتاسر جهان می ربایند. در مورد قالی کاشان در کتاب قالیها و قالیجه های شهر و روستایی ایران آمده:
کاشان
هنگامیکه از قالیهای نفیس و مرغوب شرق صحبت می شود نام اصفهان و کاشان در صدر هستند. کاشان در نیمه راه خط شمالی اصفهان به تهران واقع است.
کاشان شهری است دارای آب و هوای مساعد در حاشیه غربی کویر نمک که در طول قرنها قالیهای بسیار زیبا و گرانبها تولید و صادر می کرده است.قالی طرح شکاری وین در موزه هنرهای دستی اطریش،قالی اردبیل در موزه ویکتوریا و آلبرت لندن و قالی ابریشمی معروف در موزه هنر متروپولیتن نیویورک از بهترین بقایای تاریخی عصری است که با بافت قالی های پولونزی بسفارش دربار های اروپای شرقی به پایان رسید.

هنر و صنعت قالیبافی در کاشان

امروز کاشان مخمل، ابریشم و قالی و سرامیک و صنایع فلزی تولید می کند.
بازار بزرگ این شهر و حجره هایش در اختیار قالی هایی است که در ۱۵000 کارگاه قالی بافی، روزانه 100 قالی تولید می شوند.
ابعاد: در کارگاههای شهری قالی در همه اندازه های معمول تا ۱۲ متر تولید می شود. روستایی ها قالیچه هایی در ابعاد 20/2×5/1 می بافند.
رنگها: آبی شفاف یا درجات قرمز و همچنین بژ و شیری زمینه را تشکیل می دهد و از رنگ های بسیاری برای ایجاد تضاد و طرحهای داخلی استفاده می شود. رنگها درخشندگی خاصی دارند.
نقشها: در میان طرح های بسیار، بیش از صد طرح ترنج، طرحهای اسلیمی، ساقه گل،نخل، گل زرد و شکوفه و برگ بچشم می خورد. قالیچه ها با طرح مدال، ترنج، نقشهای متقارن، گلدان یافت می شود ولی قالیهای تصویری رواج کمتری دارند.
ساختار اولیه: تار و پود از نخ ظریف و ابریشم است.
گره: قالی بافت بسیار فشرده و متراکمی دارند و گره فارسی بکار برده می شود. بافت ظریف تا بسیار ظریف به تعداد 000/10 تا ۲۰۰۰۰ گرفت هر دسی متر و یا حتی بیش از این در قالی های ابریشمی رواج دارد.
پرز: پشم بسیار مرغوب از کرمانشاه، قطعات نفیس از پشم کرک دار و برای طرحهای داخلی گاه از ابریشم استفاده می شود. پرورش کرم ابریشم در خود کاشان صورت می‌گیرد. پرز قالی‌های کاشان را کوتاه می چینند و قطعاتی که از پشم گوسفند یا ابریشم تهیه می شود بسیار کوتاه می شود.
کیفیت: این قالیها از بهترین تولیدات فرش ایران هستند و دوام بسیار و جنبه تزیینی دارند. بهترین فرشها،خصوصا قطعات قدیمی سرمایه خوبی بشمار می آیند. با اینحال قالی هایی با کیفیت پایین تر در بازار بعنوان قالی کاشان عرض می شوند که در حقیقت تهیه شده در روستاهای حومه هستند. این قالیها بعنوان درجه 2 آران- کاشان، ناتن کاشان یا نصرآباد کاشان عرضه می شوند. بطور کلی چنین قالیچه هایی درشت بافت هستند و استاندارد پائینی دارند. با اینحال قطعات خوبی برای فرش کردن منازل بشمار می آیند.
نام محتشم کاشانی، یکی از قالی بافان ایرانی، که امروزه بر روی کارگاه های قالی بافی گذاشته شده است، از بهترین قالی های کاشان محسوب می شود.
قالی های پشمی یا ابریشمی کاشان دارای طرحی بسیار دلنشین شامل ترنج بیضی عینا در گوشه های کادر مرکزی تکرار شده اند.
قالی پشمی یا ابریشمی کاشان دارای طرحی بسیار دلنشین شامل ترنج بیضی در مرکز می باشند که بعنوان لچک عینا در گوشه های زمینه اصلی تکرار میشوند.

کتاب منبع:قالیها و قالیچه های شهری و روستایی ایران/اریک اشنبرنر/یساولی1384/صفحه 70

ادامه مطلب

قالی قمات یزد در قم درخشید

قالی قمات یزد به عنوان نخستین قالی دارای اعتبار بین‌المللی در سیزدهمین نمایشگاه تخصصی فرش دستباف قم خوش درخشید.
رئیس خانه هنرمندان قالیباف یزد در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در یزد اظهار داشت: در سیزدهمین نمایشگاه تخصصی فرش دستباف قم که از طی روزهای گذشته در محل دائمی نمایشگاه بین‌المللی قم برگزار شد، قالی قمات به عنوان نخستین قالی دارای اعتبار بین‌المللی خوش درخشید.

قالی قمات یزد در قم درخشید

محمد شکاری دهج عنوان کرد: این نمایشگاه هر سال با حضور تولیدکنندگان فرش ابریشم قم برگزار می‌شود و تنها فرش قمات یزد به لحاظ کیفیت و ثبات رنگ و انحصاری بودن طرح و نقشه و بهره‌مندی از ویژگی‌های خاص و مدرن اجازه شرکت در چنین نمایشگاهی را پیدا کرده است.
وی بیان کرد: غرفه قالی قمات در این نمایشگاه توانست به عنوان پرفروش‌ترین غرفه و دارای بیشترین بازدیدکننده بدرخشد و مورد تشویق خبرگان فرش قم قرار بگیرد.
شکاری دهج خاطرنشان کرد: قالی قمات تنها برند فرشی است که توانسته در حد فرش اعلای قم و در کنار تولیدات این استان و در نمایشگاه فرش ابریشم این استان قدرت مانور داشته باشد و به همین دلیل نیز اجازه شرکت در نمایشگاه کاملا بومی و تخصصی قم را دریافت کرده است.
به گزارش فارس، قالی قمات یکی از مهم‌ترین برندهای فرش استان یزد و تلفیقی از زیبایی، هنر و اصالت فرش‌های قم، اصفهان و تبریز است که به عنوان قالی اصیل یزدی در دنیا شهرت یافته است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

افزایش صادرات صنایع دستی

صادرات صنایع دستی از گیلان 35 درصد بیشتر از پارسال است.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازگیلان؛معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگر گیلان امروز گفت : از ابتدای امسال تاکنون 45 تن انواع صنایع دستی هنرمندان گیلانی به کشورهای هلند ، روسیه ، امارات متحده عربی و آذربایجان صادر شد.

افزایش صادرات صنایع دستی

سلمان شاه محمدی با اشاره به ارزش 850 هزار دلاری صنایع دستی صادراتی گیلان افزود : این مقدار صادرات در مقایسه با مدت مشابه پارسال 35 درصد بیشتر است.
وی گفت : پیش بینی می شود تا پایان امسال یک و نیم میلیون دلار صنایع دستی از گیلان به خارج از کشور صادر شود.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری گیلان گفت : بیشترین صنایع دستی صادراتی این استان سفال ، حصیر و گلیم است.
در گیلان 20 هزار هنرمند صنایع دستی فعالند که سالانه بیشتر از 30 میلیارد تومان انواع صنایع دستی تولید می کنند.
90 گونه صنایع دستی در گیلان تولید می شود.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

راه اندازی موزه و نمایشگاه دائمی فرش زنجان

عملیات اجرایی اولین موزه و نمایشگاه دائمی فرش دستباف در استان زنجان آغاز شده و پیش بینی می شود تا پایان امسال راه اندازی شود.
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان؛مهندس ناصر فغفوری رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان زنجان با اعلام این خبر گفت : طی یک روند طولانی بخشی از ساختمان شهر و روستای سابق که متعلق به سازمان توسعه تجارت می باشد تحویل و طراحی های اولیه جهت راه اندازی موزه و نمایشگاه دائمی فرش دستباف از نیمه دوم سال جاری صورت گرفته است.
وی افزود : هم اکنون عملیات اجرایی این پروژه آغاز شده و با مشارکت تشکل های خصوصی به خصوص اتحادیه فرش دستباف شهری و روستایی در حال اجراست.
فغفوری یادآور شد : با راه اندازی این موزه تمامی خدمات حوزه فرش از قبیل طراحی های جدید فرش ، کارگاههای آموزش بافندگی و کلیه کارهای تخصصی مربوط به تامین مواد اولیه در آنجا متمرکز خواهد شد.

راه اندازی موزه و نمایشگاه دائمی فرش زنجان

وی با بیان اینکه پیش بینی می شود این موزه پیش از پایان سال جاری افتتاح شود اظهارکرد : بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته در فاز های بعدی این موزه را از لحاظ مکانی و تنوع ارائه خدمات و سیاست گذاری صنعت فرش توسعه خواهیم داد و نیم نگاهی به جایگاه صنعت فرش در شمالغرب کشور خواهیم داشت.
رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان در ادامه با اشاره به لزوم تدوین برنامه های استراتژیک تاثیر گذار در صنعت فرش استان عنوان کرد: یکی از مهمترین اقدامات در این راستا ساماندهی ، تجمیع فعالیت ها و حرف مرتبط با فرش در یک مکان است.
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستای تثبیت جایگاه فرش استان در کشور گفت : شناسنامه دار کردن تمام دار های قالی ، بروز رسانی لیست بافندگان فرش و بیمه شدگان و ثبت 3 نقشه مختص زنجان در مرکز ملی فرش ایران از جمله اقدامات صورت گرفته در این راستا می باشد.
رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان خاطر نشان کرد : تلاش می شود با تهیه مواد اولیه با کیفیت ، شاهد ارتقا ء کیفی فرش های بافته شده در استان بوده و با بافت فرش هایی که مطابق سلایق و مذاق مشتریان باشد ، زمینه توسعه صادرات نیز با نام استان زنجان فراهم شود.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

راه اندازی نمایشگاه دائمی فرش دستباف در هریس

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان شرقی از ایجاد نمایشگاه دایمی فرش دستباف در هریس خبرداد.
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز؛قهرمانی در نشست شورای اداری شهرستان هریس، برگزاری جشنواره فروش بهاره در این شهرستان را از دیگر برنامه های میراث فرهنگی عنوان کرد.
وی با اشاره به انتخاب تبریز به عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام در سال 2018 نقش شهرستان هریس در برگزاری برنامه های این مناسبت را بارز دانست.
وی فرش هریس، جاذبه های طبیعی و صنعت گیاهان دارویی را از ظرفیت های عمده این شهرستان عنوان کرد.

راه اندازی نمایشگاه دائمی فرش دستباف در هریس

قهرمانی از تامین اعتبار ساخت مرکز اطلاع رسانی گردشگری و برنامه ریزی برای اعطای اعتبار برای ساماندهی تپه باستانی شهر زرنق خبر داد و گفت: آماده واگذاری طرح بهسازی جاده دسترسی مجتمع گردشگری ساپلاغ به متقاضیان حقیقی و حقوقی هستیم.
وی همچنین از اعطای تسهیلات کم بهره برای اجرای زیرساخت های گردشگری و نیز تولید و صادرات صنایع دستی در این شهرستان خبر داد.
فرماندار هریس هم با تاکید بر ایجاد فضای همدلی و همزبانی دولت و ملت، از رسانه ها و منتقدان خواست واقع گرایانه به موضوع های اجتماعی نگاه کرده و از غرض ورزی و نقد غیر دلسوزانه پرهیز کنند.
صابر تقویمی، شناسایی حقانیت ایران اسلامی و گشایش سیاسی و مالی روابط خارجی جمهوری اسلامی را از پیامدهای برجام دانست.
فرماندار هریس در ادامه از مجریان انتخابات و مدیران شهرستان به عنوان امانتداران رای مردم نام برد و از همه مسئولان شهرستان خواست بی طرفانه و در راستای قوانین به وظایف خود عمل کنند.
تقویمی از توانمندی های طبیعی، فرهنگی و صنایع دستی شهرستان هریس به عنوان موتور محرک اقتصاد شهرستان یاد کرد و از مدیران میراث فرهنگی استان خواست در زمینه آموزش های مهارتی روستائیان و جوانان، اعطای تسهیلات کم بهره و تجهیز مراکز گردشگری شهرستان هریس مساعدت بیشتری داشته باشند.
فرماندار هریس همچنین احیای سدآرباطان و استفاده بهتر از ظرفیت های گردشگری منطقه بواسطه نزدیکی به کلان شهر تبریز را خواستار شد.
شهرستان هریس در شمال تبریز در استان آذربایجان شرقی است که بافت قالی منشاء درآمد اصلی خانواده‌های آن است.
فرش ترکی باف هریس به جهت دارا بودن نقوش هندی طالبین بسیاری در کشور‌های خارجی دارد و فرش‌های ابریشمی و پشتی خوش رنگ هریس از دیرباز مطلوب بازارهای داخل و خارج بوده است.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

تقدیر از مرکز ملی فرش

دانش آموخته فرش دستباف و مرکز ملی فرش ایران مورد تقدیر وزیر صنعت، معدن و تجارت قرار گرفتند.
به گزارش روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران، مهدی جهانی دانش آموخته فرش دستباف در پنجمین جشنواره پژوهش، فناوری صنعت، معدن و تجارت به علت انجام پژوهشی از سوی مرکز ملی فرش ایران مورد تقدیر قرار گرفت.
بر پایه این گزارش، پژوهشی با عنوان «شناسایی طرح، رنگ و بافت قالی شاهسون شمالغرب ایران- از صفویه تاکنون» در جشنواره یادشده برگزیده شد و از وزیر صنعت، معدن و تجارت لوح تقدیر و تندیس خود را دریافت کرد.

تقدیر از مرکز ملی فرش

طرح پژوهشی یاده شده از جمله طرح های مورد حمایت مرکز ملی فرش ایران بود.
همچنین، وزیر صنعت، معدن و تجارت در این آیین با اهدای لوح و تندیس از 9 طرح و شرکت دانش بنیان در زمینه طرح پژوهشی برتر، شهرک صنعتی برتر، محصولات تحقیق و توسعه، شرکت برتر در صنایع پیشرفته، شرکت دارای فناوری برتر و مرکزهای علمی و کاربردی برتر قدردانی کرد.
این گزارش می افزاید؛ در جشنواره هفته پژوهش از سامانه معرفی طرح های صنایع نوین نیز رونمایی شد که افراد حقیقی و حقوقی می توانند با مراجعه به آن نسبت به معرفی طرح ها و پروژه های خود اقدام کنند تا از سوی مرجع ذیربط بررسی شود.
گفتنی است؛ پنجمین جشنواره پژوهش، فناوری صنعت، معدن و تجارت دیروز در سالن خلیج فارس نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار شد.
خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

نمایشگاه قالی‌های اروپای غربی و هند اروپایی

نخستین نمایشگاه قالی‌های اروپای غربی و هند اروپایی در ایران همزمان با هفته پژوهش توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار می شود.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی وگردشگری، شکوفه مصباحی، دبیر علمی و اجرایی این نمایشگاه با اعلام این خبرگفت: ایدۀ نمایشگاه "قالی های اروپایی و هند- اروپایی" با محوریت قالی های ساونری فرانسه، برای معرفی قالی های اروپایی و فراهم آوردن امکانِ دیدن و شناخت قالیبافی سایر کشورها شکل گرفت.
وی افزود: مجموعه‌ای که در نمایشگاه ارایه شده است شامل هفت تخته قالی فرانسوی، سه تخته قالی هند-اروپایی و ۱ تخته قالی انگلیسی است.
مصباحی گفت: این نمایشگاه با حمایت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و همکاری کمیته ملی موزه‌های ایران(ایکوم)، پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی و فرهنگی، موزۀ فرش ایران، و آقای سیامک افسری کاشانی برگزار می‌شود.

نمایشگاه قالی‌های اروپای غربی و هند اروپایی

شکوفه مصباحی مسول بخش پژوهشی فرش پژوهشکده حفاظت و مرمت با اشاره به اینکه در طول زمان و با تبادلات فرهنگی، هنر و دانش تولید قالی ازایران به کشورهای همجوار راه یافت ، افزود:قالی‌های ایران در دوران هخامنشی، ساسانی، و صفوی از طریق مورخان یونان قدیم، جفرافی دانان مشرق زمین، سیاحان و فرستادگان دربارهای اروپایی و همچنین به عنوان یکی از هدایای پادشاه ایران به پادشاهان اروپا و کشورهای دیگر معرفی شد.
وی گفت:علاقۀ شاهان اروپایی به قالی های شرقی، بخصوص فرش‌های پرزدار، موجب حمایت و تولید قالی در اروپا شد و کارگاه های سلطنتی در کشورهای مختلف اروپا تاسیس شدند تا برای مفروش کردن سالن های کاخ های سلطنتی، قالی هایی متناسب با سلیقه، هنر و نیاز آنها تولید کنند.
به گفته مصباحی ،مواد اولیه، شیوۀ بافت و برخی شاخص های طراحی به طور مستقیم یا غیر مستقیم وامدار ایران است اما قالی های بافته شده در اروپا در طراحی، نقشه خوانی، رنگ آمیزی و تراکم بافت باقالی های شرقی متفاوت هستند.
وی همچنین افزود: در زمانی که هند مستعمره انگلیس بود کارگاه های قالی بافی در زندان های آن راه اندازی شد تا برای قصرهای انگلیسی قالی ببافند. این قالی ها به هند-اروپایی معروف هستند و طرح بیشتر آن ها برگرفته از قالی های شرقی و به خصوص قالی های ایرانی است.
این نمایشگاه به مدت ۲۰ روز از تاریخ ۲۸ آذرماه تا ۱۷ دی‌ ماه در سالن فوقانی موزه فرش ایران برگزار می‌شود.

خبرنامه کارایان

ادامه مطلب