نبض قالیبافی منظم نمی‌زند ...

نبض قالیبافی منظم نمی‌زند ...

فرش صومعه سرا

صنایع‌دستی در کشور ما نقش مهم و موثری در فرهنگ، اقتصاد و معیشت خانوار ایرانی دارد و خانواده‌هایی که به نوعی به این صنعت وابسته‌اند سکانداران این کشتی فرهنگی در این دریای متلاطم جهانی هستند که هر کس از گوشه‌ای از دنیا سعی دارد گوی رقابت را از دیگری برباید و هنر و اقتصاد را خود صاحب شود.

به‌راستی صد سال، دویست و یا حتی پانصد سال دیگر را در نظر بگیرید. آیا آن زمان هم فرش ما در دنیا اولین است؟ آیا کاشی‌کاری، معرق، منبت و صدها هنر اصیل ایرانی، هم‌چنان متعلق به ما خواهد ماند؟ آیا دیگرانی که شاعر هموطن ما را به نام خود مصادره می‌کنند، یا زعفران ما را با نام کشور خود به فروش می‌رسانند قادر نیستند هنر دست ما را تصرف کنند.

به گزارش ایسنا، ناملایمتی و بی‌مهری خودمان نیز مزید بر علت است. دخترک نوجوانی که با عشق و علاقه‌دار قالیِ کوچکی کنار دار قالی مادرش به پا کرده و با عشق رج می‌بافد، گره و کمانه می‌زند دستان پینه‌بسته مادر را نظاره کند یا چشمان کم‌سو و بی‌فروغش را. بازار پر ‌رونق فرش را به امید فروش میلیونی ببیند و یا دلالانی را که ثمره لحظه لحظه جوانی مادر را به بهائی اندک می‌خرند؟ به کدامین انگیزه ببافد تا فرشش، تابلویی بی‌نظیر شود بر دیوار خانه یا دشتی پر از گل‌های شاه‌عباسی زیر پای فرزند وطن؟

صومعه‌سرا هزار و100 قالیباف دارد

«نسرین نوروزیان» نائب‌الرئیس اتحادیه فرش دستباف صومعه‌سرا در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: فرش دستباف یکی از مهم‌ترین صنایع‌دستی ایران و بیانگر تاریخ، تمدن، فرهنگ و هنر کشورمان است.

وی شمار بافندگان فرش دستباف صومعه‌سرا را 1100 نفر دانست و افزود: از این تعداد بافنده 100 نفر به شهرستان رشت منتقل شده‌اند.

نوروزیان با بیان این‌که شمار بیمه‌شدگان تأمین اجتماعی قالیبافان شهرستان 770 نفر بوده است، افزود: هم‌اکنون 650 قالیباف فعال شهرستان بیمه شده و بیمه 120 نفر طی پایش‌های تأمین اجتماعی منحل شده است. اکثر بیمه‌شدگان قالیباف شهرستان را بافندگان تشکیل می‌دهند.

وی به قوانین دشوار تأمین اجتماعی در هنگام بازرسی از وضعیت قالیبافان جهت راستی‌آزمایی اشاره و خاطرنشان کرد: بافتن حدود 10 رج در روز، مطابق شرایط بیمه مورد قبول شاغلین این حرفه است و به آن نیز عمل می‌کنیم، اما یک بافنده برای تهیه وسایل قالیبافی و گذران امور زندگی به‌عنوان سرپرست خانوار و یا به‌عنوان یک کمک‌خرج در کنار همسر باید به شغل و حرفه دیگری اشتغال داشته باشد، چون قالیبافی شغل نون و آبداری نیست و فقط همه امیدمان استفاده از مستمری بازنشستگی است.

بیمه تنها انگیزه کار برای قالیبافان است

نائب‌الرئیس اتحادیه فرش دستباف صومعه‌سرا با بیان این‌که بازرسین تأمین اجتماعی در صورت مشاهده ابزاری چون چرخ خیاطی، کاموابافی و...در منازل نسبت به ابطال بیمه‌بافندگان شهرستان اقدام می‌کنند، گفت: برای بافت یک زرع و نیم حداقل یک میلیون و 600 هزار تومان هزینه نیاز است. یک روستایی برای تهیه مواد اولیه قالی باید به حرفه دیگری اشتغال داشته باشد تا بتواند مواد اولیه مورد نیاز را تهیه کند.

نبود رغبت و انگیزه در میان قالیبافان صومعه‌سرا


وی بیمه را تنها انگیزه کار برای قالیبافان دانست و خاطرنشان کرد: بافندگان شهرستان هیچ‌گونه فروشی به‌علت عدم توانایی خرید مردم ندارند این خود عاملی در جهت کاهش شمار بافندگان و عدم تمایل و گرایش نسل جوان به این حرفه است.

نوروزیان یادآور شد: در گذشته سختی کار به قالیبافی تعلق گرفته بود اما هم‌اکنون این امتیاز حذف شده است.

وی با بیان این‌که متأسفانه قالیبافانی که شغل و حرفه اصلیشان بافندگی است مورد قبول سازمان تأمین اجتماعی نیستند، تصریح کرد: همواره شاهدیم که افراد غیرفرشباف برای برخورداری از خدمات بیمه‌ای با توجه به پرداخت حق بیمه پائین با راه‌اندازی دار قالی در منازل خود تحت پوشش بیمه قرار گرفته‌اند.

مشکلات ریوی و بینایی در کمین قالیبافان است

نوروزیان یکی دیگر از مشکلات این حوزه را شرط جدید فنی و حرفه‌ای برای امتحان مجدد قالیبافی پس از 5 سال دانست و گفت: علی‌رغم سختی و مشکلات فراوان تنها عشق و علاقه موجب ماندگاری شمار معدود قالیبافان در این حرفه می‌شود.

وی با بیان این‌که شاغلین این حرفه به مشکلات ریوی، عضلانی، اسکلتی و بینایی دچار می‌شوند، اضافه کرد: بیشتر قالیبافان شهرستان و استان گیلان به تولید تابلوفرش مشغولند. در گذشته بیشتر، بافت‌های سنتی رایج بود اما هم‌اکنون بافت‌های مینیاتوری و شماره‌ای رواج یافته است.

نائی‌الرئیس فرش دستباف صومعه‌سرا با بیان این‌که تولید فرش دستباف نیازمند حمایت و همکاری همه‌جانبه مسئولین است، یادآور شد: همکاری تأمین اجتماعی برای بیمه با بافندگان واقعی و مدنظر و ملاک قراردادن تعداد فرش‌های تولیدی، حمایت از تولیدکنندگان، پرداخت تسهیلات کم‌بهره از جمله خواسته‌های فعالین قالیبافی شهرستان است. عدم توانایی مالی برای تهیه مواد اولیه، نبود بازار فروش نیز از جمله مشکلات قالیبافان شهرستان است.

وی با بیان این‌که هر بافنده در شهرستان باید سالانه حداقل 8 مترمربع تولید داشته باشد، خاطرنشان کرد: کپی‌برداری از نقشه‌ها و طرح‌ها ضربه سنگینی را به این حرفه و فعالان قالیباف وارد کرده است. اُفت قیمت یکی از نتایج کپی‌برداری نقشه‌ها است.

نائب‌الرئیس فرش دستباف صومعه‌سرا با بیان این‌که اکثر قالیبافان شهرستان در منازل خود به این فعالیت مشغولند، تصریح کرد: شمار کارگاه‌های قالیبافی در شهرستان محدود است و این در حالی است که کارگاه‌های فعال شهرستان به‌طور معمول اعضای خانواده و نزدیکان خود را به کار می‌گیرند.

پائین بودن نرخ حق بیمه وسوسه‌ای برای ورود افراد غیرقالیباف به این حوزه


در ادامه سید ابراهیم عظیمی رئیس اداره تأمین اجتماعی صومعه‌سرا در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با بیان این‌که سازمان تأمین اجتماعی بزرگترین سازمان بیمه‌گر کشور است، اظهار کرد: مأموریت اصلی این سازمان پوشش کارگران مزد و حقوق‌بگیر به‌صورت اجباری، صاحبان حرف و مشاغل آزاد به‌صورت اختیاری و سایر گروه‌های بیمه‌پرداز اعم از قالی‌بافان، رانندگان به‌صورت توافقی است.

وی با بیان این‌که این سازمان یک نهاد عمومی غیردولتی است و بخش عمده منابع مالی آن از محل اخذ حق‌بیمه‌ها تأمین می‌شود، افزود: سرمایه و دارایی‌های این سازمان متعلق به اقشار تحت پوشش در نسل‌های متوالی است.

عظیمی یادآور شد: تکیه‌گاه این سازمان مشارکت سه جانبه کارفرمایان، بیمه‌شدگان و دولت در عرصه‌های مختلف سیاست‌گذاری، تصمیم‌گیری‌های کلان و تأمین منابع مالی است.

وی به تعهدات و خدمات سازمان تأمین اجتماعی اشاره و خاطرنشان کرد: حمایت در برابر حوادث، بیماری‌ها، بارداری، مستمری بازنشستگی، مستمری بازنشستگی، مستمری از کارافتادگی، مستمری بازماندگان، مقرری بیمه بیکاری، غرامت دستمزد ایام بیکاری، کمک هزینه ازدواج، پرداخت هزینه وسایل کمک‌پزشکی از جمله تعهدات و خدمات این سازمان است.

رئیس تامین اجتماعی صومعه‌سرا با بیان این‌که جمعیت بهره‌مند از خدمات درمانی تأمین اجتماعی صومعه‌سرا با احتساب افراد تبعی بالغ بر چهل هزار و 234 نفر است است، تصریح کرد: جمعیت تحت پوشش تأمین اجتماعی صومعه‌سرا در شش ماهه نخست سال 95، 14 هزار و 84 نفر بیمه شده اصلی و سه هزار و 213 مستمری‌بگیر بوده است.

اجرای طرح پالایش بیمه قالیبافی در شهرستان صومعه‌سرا

وی با بیان این‌که تأمین اجتماعی صومعه‌سرا در سال 94 تعداد 21 هزار و 678 فقره دفترچه صادر کرده است، گفت: از این میزان 1988 فقره برای نخستین بار صادر شده است. از ابتدای سال نیز 10 هزار و 113 فقره دفترچه درمانی برای بیمه‌شدگان صومعه‌سرا صادر شده است.

رئیس تأمین اجتماعی صومعه‌سرا با بیان این‌که صنعت فرش ریشه در تاریخ و فرهنگ کهن ایرانیان دارد، افزود: قانون بیمه‌ قالیبافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایع‌دستی شناسه‌دار به همت نمایندگان مجلس در سال 88 تصویب و در وزارت تعاون با همکاری میراث‌فرهنگی به اجرا درآمد.

وی با بیان این‌که میزان حق بیمه پرداختی قالیبافان 7درصد است، یادآور شد: افراد غیرقالیباف زیادی با توجه به پائین بودن حق بیمه پرداختی برای بهره‌مندی از تسهیلات و مزایای بیمه به این بیمه ورود یافته‌اند. می‌توان گفت تعداد زیادی از افرادی که به قالیبافی اشتغال نداشتند به ناحق از این بیمه استفاده می‌کردند و هنوز نیز علی‌رغم پالایش و بازرسی‌ها هستند افراد غیرقالیبافی که از این بیمه به‌صورت غیرقانونی استفاده می‌کنند.

عظیمی با بیان این‌که بیمه قالیبافی پائین‌ترین نرخ حق بیمه با سقف تعهدات است، افزود: در راستای حمایت از قالیبافان واقعی پالایش بیمه‌شدگان با همکاری تأمین اجتماعی و نماینده صنعت و معدن شهرستان در حال اجراست. میزان پیشرفت بافت در هر نوبتِ بازرسی و نوع و تغییر طرح نیز در راستای حمایت از صنعت قالیبافی و قالیبافان ملاک و مبنا در بازرسی‌ها قرار می‌گیرد.

داشتن دار قالی به معنای قالیباف بودن نیست


وی خاطرنشان کرد: ممکن نیست قالیباف فعال و دارای پیشرفت از لیست بیمه‌شدگان شهرستان به‌علت پرداختن به شغل دیگر نظیر خیاطی حذف شود، یقیناً در صورت مشاهده عدم پیشرفت بافتِ قالی نسبت به قطع بیمه افراد اقدام می‌شود.

عظیمی با بیان این‌که داشتن دار قالی صرفاً به معنای قالیباف بودن نیست، افزود: با بازرسی‌های صورت گرفته طی سال‌های اخیر شاهد ریزش و قطع بیمه افرادی بوده و هستیم که جزو خانوار قالیبافان نبوده‌اند و اشتغال واقعی در این حرفه نداشته‌اند.

وی به حمایت‌های سازمان تأمین اجتماعی از بیمه‌شدگان این صنعت در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی اشاره و خاطرنشان کرد: در مواردی که بیمه قالیبافان قطع شود و یا بیمه شده بر اساس سهل‌انگاری در مهلت مقرر شده نسبت به حق بیمه خود اقدام نکرده باشد با کسب مجوز در خصوص برقراری مجدد بیمه این دسته از افراد اقدام می‌شود.

رئیس تأمین اجتماعی صومعه‌سرا با بیان این‌که همه هدف سازمان از بازرسی‌ها کاهش و جلوگیری سودجویی از بیمه قالیبافان است، یادآور شد: شمار بیمه‌شدگان قالیباف شعبه تأمین اجتماعی صومعه‌سرا با احتساب افراد تبعی 900نفر است.

وی با بیان این‌که هم‌اکنون میزان حق بیمه قالیبافان219 تومان به‌صورت ماهانه است، افزود: حق بیمه پرداختی قالیبافان 57 هزار تومان است و مابقیِ میزان مذکور توسط دولت پرداخت می‌شود.

عظیمی از راه‌اندازی سامانه آوانک برای نخستین بار در سازمان شعبه تأمین اجتماعی صومعه‌سرا به‌عنوان یکی از خدمات این سازمان خبر داد و تصریح کرد: پیامک‌های اطلاع‌رسانی به‌عنوان یکی از خدمات نوین این شعبه به کارفرمایان برای تعیین وضعیت بدهی و بازرسی از کارگاه‌ها و به عموم مردم جهت افزایش آگاهی از خدمات و... ارسال می‌شود.

وی اضافه کرد: سازمان تأمین اجتماعی در سال‌های اخیر هم‌سو با برنامه‌های دولت در راستای اشاعه خدمات الکترونیکی و گسترش فعالیت‌ها به‌صورت غیرحضوری با هدف کاهش مراجعات و فراهم کردن بسترهای مناسب برای تسهیل ارائه تعهدات و افزایش رضایت‌مندی نسبت به توسعه و برقراری شرایط لازم در خصوص بهره‌مندی بیمه‌شدگان، کارفرمایان و مستمری‌بگیران نسبت به ارائه خدماتی نظیر دریافت لیست حق بیمه از کارفرمایان، صدور فیش حق بیمه برای بیمه‌شدگان، پرداخت حق بیمه، مشاهده و دریافت فیش مستمری‌ها، ابلاغ الکترونیکی، صدور دفترچه درمانی و... اقدام کرده است.

رئیس تأمین اجتماعی صومعه‌سرا با بیان این‌که رویکرد تأمین اجتماعی صومعه‌سرا رویکرد مشتری‌مداری است، اظهار کرد: کارفرمایان و بیمه‌شدگان به‌عنوان شرکای اجتماعی این سازمان از جایگاه خاصی برخوردارند و احترام به جایگاه بیمه‌شدگان و مردم جزو لاینفک وظایف همکاران ساعی این شعبه است.

نقش قالیبافی در تحقق اقتصاد مقاومتی


در ادامه «معظم علی‌پرست» دبیر کمیته بانوان و خانواده فرمانداری صومعه‌سرا در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، به تأکید مقام معظم رهبری در خصوص تحقق اقتصاد مقاومتی اشاره و اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی به‌معنای حمایت از تولید داخل و ملی است.

وی با بیان این‌که قالیبافی به‌عنوان یکی از مشاغل خانگی نقش مهمی را در تحقق اقتصاد مقاومتی دارد، افزود: زنان با ایجاد اشتغال در منازل خود می‌توانند اقتصاد مقاومتی را محقق کنند.

علی‌پرست خاطرنشان کرد: قالیبافی در صورت حمایت و وجود بازار نقش مهمی در اشتغال و کسب درآمد زنان خواهد داشت.

راه‌اندازی بازارچه‌های مخصوص بانوان بدسرپرست و بی‌سرپرست صومعه‌سرا

دبیر کمیته بانوان و خانواده فرمانداری صومعه‌سرا از راه‌اندازی بازارچه‌های عرضه و فروش محصولات تولیدی بانوان در شهرستان خبر داد و گفت: بنا است در راستای ایجاد شرایط و مکان مناسب کار و فروش محصولات برای زنان بدسرپرست و بی‌سرپرست شهرستان بازارچه‌هایی در بخش میرزاکوچک و بخش مرکزی شهرستان راه‌اندازی شود. با در اختیار گذاشتن این غرفه‌ها بانوان می‌توانند در امنیت کامل ضمن ساماندهی، محصولات خود را به فروش رسانند.

وی با بیان این‌که همه تلاشمان راه‌اندازی این دو بازارچه در دهه فجر است، تصریح کرد: 3734 زن بدسرپرست و بی‌سرپرست تحت حمایت کمیته امداد امام(ره) و 67 زن بدسرپرست و بی‌سرپرست در بخش مرکزی، میرزاکوچک و تولمات تحت پوشش بهزیستی صومعه‌سرا قرار دارند. به طرق مختلف با پرداخت تسهیلات با هدف ایجاد اشتغال از زنان جامعه هدف حمایت می‌شود.

دبیر کمیته بانوان و خانواده فرمانداری صومعه‌سرا با اشاره به ابلاغیه استانی ثبت شرکت‌های مشارکتی در مناطق روستایی در راستای کمک به ایجاد اشتغال یادآور شد: ثبت شرکت‌های مشارکتی در دو فرمت افراد بالای 50 و زیر50 سرپرست خانوار است که افراد می‌توانند نسبت به تأسیس یک شرکت در قالب تعاونی و... اقدام کنند. پس از تصویب طرح توجیهی مدنظر 75 درصد مبلغ به‌صورت وام توسط دولت با بهره کم پرداخت می‌شود. ضمانت در این طرح از حساب یارانه افراد است.


گزارش از «مریم محسنی»- خبرنگار ایسنا گیلان



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

ثبت اسم شهدا و زائران اربعین در شناسنامه فرش حضرت امام حسین (ع)

ثبت اسم شهدا و زائران اربعین در شناسنامه فرش حضرت امام حسین (ع)

کاروان بافت تابلو فرش حضرت امام حسین (ع) از گلستان شهدای اصفهان به سمت گلستان شهدای چزابه حرکت می کند.


تابلو فرش حرم امام حسین (ع)


به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، مسئول بافت طرح بافت این فرش، آغاز حرکت معنوی این کاروان را 19 آبان بیان کرد و گفت: در مسیر شهرهای مختلف اسامی شهدای حرم و شهدای دوران دفاع مقدس در شناسنامه فرش ثبت می شود.
آقای داریوش دادخواه افزود: در مرز چزابه با ثبت اسامی زایران اربعین حسینی شناسنامه ای با 3 میلیون اسم آماده می شود که این شناسنامه به همراه فرش که به عنوان نمادی از مدافعان حرم، همدلی و هم زبانی مردم ایران تولید شده به حرم امام حسین (ع) اهدا می شود.
این فعال اجتماعی گفت: کمک های مردمی برای بافت این فرش همچنین برای اشتغال زایی زنان سرپرست خانوار با همکاری خیریه نذر اشتغال امام حسین (ع) صرف خواهد شد.
دادخواه افزود: بافت تابلو فرش حرم مطهر امام حسین (ع)از پنج مرداد آغاز و 60 درصد آن بافته شده است.
داریوش دادخواه افزود: عاشقان اهل بیت (ع) سه میلیون گره بر تابلوفرش حرم حضرت امام حسین (ع) می زنند.


خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

کارگروه خوشه های کسب وکار با محوریت خوشه فرش دستباف در سیستان و بلوچستان برگزار شد

کارگروه خوشه های کسب وکار با محوریت خوشه فرش دستباف در سیستان و بلوچستان برگزار شد

مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی سیستان و بلوچستان گفت: کارگروه خوشه های کسب و کار با محوریت خوشه فرش دستباف سیستان در این استان برگزار شد.

فرش سیستان

حسینعلی سارانی روز شنبه اظهار داشت: تا کنون 9خوشه صنعتی در سیستان و بلوچستان شناسایی شده که خوشه فرش دستباف سیستان در حال اجرا و خوشه شیلات چابهار خاتمه یافته است. وی گفت: به زودی مطالعات امکان سنجی خوشه صنعتی خرما نیز آغاز می شود.

رییس هیات مدیره شرکت شهرک های صنعتی سیستان و بلوچستان تاکید کرد: در این جلسه قرار شد عملکرد و دستاورد های خوشه شیلات چابهار با حضور اعضای کمیته استانی ارزیابی شود.

سارانی خاطر نشان کرد: علاوه بر این در خصوص زنجیره ارزش خوشه فرش از تامین کنندگان پشم از دامداران تا فروش، بازاریابی، تبلیغات و خدمات پس از فروش به مصرف کنندگان تصمیم های لازم گرفته شد.

وی تاکید کرد: مقررشد با همکاری سازمان صنعت معدن و تجارت استان بانک اطلاعاتی از بافندگان در کل استان جهت شناسایی پتانسیلها، ظرفیت بازار و اطلاع رسانی های آتی در اختیار عامل توسعه خوشه فرش قرار گیرد.

مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی سیستان و بلوچستان افزود: توسعه خوشه های صنعتی امروزه نقش محوری بارزی در سیاست های اقتصادی و صنعتی بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه ایفا می کند.



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

چهاردهمین نمایشگاه فرش دستباف کردستان گشایش یافت

چهاردهمین نمایشگاه فرش دستباف کردستان گشایش یافت

چهاردهمین نمایشگاه فرش دستباف و تابلو فرش کردستان در محل نمایشگاه های بین المللی این استان در سنندج آغاز به کار کرد.

چهاردهمین نمایشگاه فرش دستباف کردستان گشایش یافت


این نمایشگاه با حضور 30 تولید کننده فرش دستباف کشور از امروز 15 آبان تا 21 این ماه آماده بازدید علاقه مندان است.

به گفته دبیر این نمایشگاه، استان های کردستان، آذربایجان غربی و شرقی، تهران، اصفهان و یزد از جمله شرکت کنندگان در این نمایشگاه هستند و در آن بیش از پنج هزار تخته فرش دستباف و ابریشم از تولیدهای داخلی به نمایش گذاشته است.

زانیار لاهوتی افزود: این نمایشگاه با همکاری سازمان صنعت، معدن و تجارت، شرکت فرش و اتحادیه فرش دستباف شهری و روستایی، خانه فرش و صندوق کار آفرینی امید استان برگزار شده است.

وی گفت: علاقه مندان به تهیه فرش های دستباف استان کردستان می توانند تا سقف 100 میلیون ریال از تسیلات چهار درصد صندوق کارآفرینی امید بهره مند شوند.

دبیر چهاردهمین نمایشگاه فرش دستباف استان کردستان ادامه داد: صندوق کارآفرینی امید برای حمایت از تولید کنندگان فرش دستباف استان کردستان 12 میلیارد و 400 میلیون ریال تسهیلات اختصاص داده است.

به گفته لاهوتی غرفه های صنایع دستی از دیگر بخش های این نمایشگاه بوده و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان تولیدهای خود را در این غرفه ها به نمایش گذاشته است.

وی افزود: شرکت کننده ای از استان یزد نیز اقدام به ارایه صنایع دستی ترمه در این نمایشگاه کرده است و صنایع دستی گلیم و جاجیم کردستان نیز در کنار این غرفه ها عرضه می شود.

قالی بافی در کردستان بسیار رایج بوده و این استان همیشه مترادف با مهمترین قالی های دستبافت کشور است؛ قالی سنندج (سنه)، افشار و بیجار امروز شهرت جهانی دارد.

بیشتر طرح های مورد استفاده قالیبافان منطقه کردستان طرح های شکسته است و نقشه های ماهی درهم، جقه چارگی، جقه هشت پر، گل وکیلی، گل و بلبل، گل میرزاعلی و جقه چهارپر طرح های مورد استفاده در سبک سنندج، نقشه های ماهی درهم، مراتی، لچک و ترنج شاه عباسی، انواع گل فرنگ مستوفی و دهان اژدر نیز توسط قالیبافان سبک بیجار گره زده می شود.

سبک افشار نیز از دیگر سبک های فرشبافی در استان کردستان است و بیشتر در شهرستان های سقز، دیواندره و بانه رواج داشته و در طرح ها و نقشه های مختلف است و مواد اصلی مورد نیاز آن کاملا بومی منطقه و در اندازه و قطع نیز دارای تنوع بسیار زیادی بوده است.

قالی بافی برای بیش از 90 هزار کردستان ایجاد اشتغال کرده و سالانه بیش از 120 هزار متر مربع فرش دست بافت در این استان تولید می شود.

استان کردستان با 29 هزار و 137 کیلومتر مربع طبق سرشماری سال 1390 دارای یک میلیون و 493 هزار نفر جمعیت است.



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

صادرات فرش استان گیلان ۱۰ درصد افزایش یافت

صادرات فرش استان گیلان ۱۰ درصد افزایش یافت

معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان گفت: صادرات فرش گیلان در شش ماهه نخست امسال ۱۰ درصد افزایش داشته است.

صادرات فرش استان گیلان ۱۰ درصد افزایش یافت


به گزارش خبرگزاری تسنیم از رودسر، مجید زیرک عصر امروز در نشست هم‌اندیشی فرش بافان شهرستان رودسر اظهار داشت: تا پایان سال 94 دو هزار و 300 تن فرش با ارزش ریالی 136 میلیون دلار از استان صادر شده است.

وی با اشاره به اینکه در استان گیلان 13 هزار و 396 بافنده فرش مشغول به فعالیت هستند افزود: در سطح استان گیلان 24 شرکت تعاونی فرش بافان و 47 کارگاه قالی بافی فعال داریم که 836 نفر در این تعداد کارگاه مشغول به فعالیت هستند.

معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گیلان تصریح کرد: موضوع فرش و قالی‌بافی از سال 84 زیر نظر این سازمان قرار گرفت که در آن سال فرش تولیدی در استان 12 هزار متر مربع بود که این رقم امروز به 51 هزار متر مربع افزایش یافته است.

زیرک با اشاره به اینکه تعداد زیادی از جوانان در استان فرش‌بافی را فرا گرفته و در حال بافت فرش هستند، گفت: با این استقبال خوبی که توسط فرش‌بافان گیلانی صورت گرفته بی‌تردید 5 تا 6 سال آینده استان گیلان به یکی از قطب‌های تولید فرش در کشور تبدیل می‌شود.

وی گفت: در راستای آموزش و ترویج فرش بافی با توجه به تفاهم‌نامه‌ای که در استان با فنی و حرفه‌ای، کمیته امداد، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بهزیستی و بسیج انصار صورت گرفت 80 دوره آموزشی به بافی و آموزش منجر به اشتغال برگزار شد.

معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گیلان برپایی نمایشگاه دائمی فرش در استان را از جمله اقدامات این سازمان در راستای حمایت از این صنعت خواند و گفت: این نمایشگاه دو سال گذشته با هدف معرفی فرش گیلان ایجاد شد.

تقی روحانی امام‌جمعه رودسر نیز در این نشست از مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت خواست تا در جهت رفع موانع موجود در زمینه ایجاد بازار فروش فرش‌های گیلان و بیمه فرش‌بافان اقدامات لازم را در جهت حمایت از فرش بافان گیلان انجام دهند.

امیر جانبازی رودسری فرماندار رودسر نیز در این نشست فرش بافی را صنعتی خوب و ماندگار خواند و گفت: تلاش میکنیم با رفع موانع موجود و کمک به فرش بافان شهرستان در آینده نزدیک شاهد رشد و توسعه این صنعت در سطح شهرستان و استان گیلان باشیم.



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

۲۹ منطقه جغرافیایی فرش دستبافت ایران ثبت جهانی هستند

۲۹ منطقه جغرافیایی فرش دستبافت ایران ثبت جهانی هستند

رئیس مرکز ملی فرش ایران گفت: تاکنون ۲۹ منطقه جغرافیایی فرش دستبافت ایران به ثبت جهانی رسیده است.

حمید کارگر سرپرست مرکز ملی فرش ایران


به گزارش خبرنگار مهر، حمید کارگر پیش از ظهر شنبه در مراسم نکوداشت روز ملی صادرات در بیرجند بیان کرد: در سال جاری ۱۴ منطقه جغرافیای فرش دستبافت ایران ثبت جهانی شدند.

وی با بیان اینکه دو منطقه مود و قهستان در خراسان جنوبی به ثبت جهانی رسید، گفت: در حال حاضر ۲۹ منطقه جغرافیایی فرش دستبافت ثبت جهانی هستند.

کارگر خراسان جنوبی را قطب تولید فرش دستبافت دانست و گفت: ۵۰ هزار بافنده فرش دستبافت در این استان وجود دارند.

وی ادامه داد: فرش دستبافت در مقایسه با سایر اقلام صادراتی عدد بالایی ندارد اما سهم بسزایی در اجرای اقتصاد مقاوتی ایفا می کند.

کارگر افزود: کمک به معیشت خانواده های روستایی، تثبیت جمعیت روستاها و اشتغال زایی از مهم ترین ویژگی های فرش دستبافت هستند.

ارزآوری ۱۳۴ میلیون دلاری صادرات فرش

رئیس مرکز ملی فرش ایران با بیان اینکه در سال جاری روند افزایشی صادرات فرش ایران را داشته ایم، گفت: در شش ماهه نخست سال جاری دو هزار و ۳۰۰ تن فرش به ارزش ۱۳۴ میلیون دلار به دیگر کشورها صادر شده است.

کارگر ادمه داد: این میزان به نسبت مدت مشابه سال گذشته به لحاظ ارزشی ۱۸ درصد و به لحاظ وزنی ۱۱ درصد رشد داشته است.

وی ادامه داد: از این میزان صادرات هزار تن با ارزش ۳۷ میلیون دلار مستقیم به آمریکا صادر شده است.

کارگر با اشاره به تحریم صادرات فرش در چند سال گذشته بیان کرد: یکی از نتایج برجام لغو تحریم ورود فرش ایران به آمریکا بود

وی اظهار کرد: یکی دیگر از خلاءهای فرش نبود برند بود که زمینه کپی و تقلید رقبا را فراهم کرده بود.

رئیس مرکز ملی فرش ایران خواستار تبلیغ در فرش دستبافت شد و افزود: دانش و امکانات تولید فرش دستبافت کاملا مهیا بوده و باید مورد توجه قرار گیرد.



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

۵۰۰۰ بافنده فرش در چهارمحال و بختیاری فعال هستند

۵۰۰۰ بافنده فرش در چهارمحال و بختیاری فعال هستند

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری گفت: در چهارمحال و بختیاری بیش از پنج هزار بافنده فرش فعال هستند که از این تعداد ۱۰۰ هزار نفر در این بخش فعالیت می کنند.


۵۰۰۰ بافنده فرش در چهارمحال و بختیاری فعال هستند


نعیم امامی در گفت وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه بیش از پنج هزار بافند فرش در چهارمحال و بختیاری وجود دارد که از این تعداد ۱۰۰ هزار نفر در این بخش فعالیت می کنند، عنوان کرد: باید از ظرفیت وجود بافنده های فرش دستبافت در این استان استفاده شود.

وی عنوان کرد: در راستای توسعه فرش بافی در این استان، همایش ملی فرش در این استان برگزار می شود.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: در این همایش راهکارها برای توسعه فرش بافی در این استان و بهره گیری از ظرفیت بافنده های فرش بیان می شود.

وی گفت: با توسعه صنعت فرش بافی در این استان می توان زمینه توسعه استان و رفع بیکاری را فراهم کرد.



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

خراسان جنوبی قطب تولید فرش دستباف

خراسان جنوبی قطب تولید فرش دستباف

رئیس مرکز ملی فرش ایران با بیان اینکه خراسان جنوبی قطب تولید فرش دستباف است، گفت: فرش دستباف سهم بسزایی در اجرای اقتصاد مقاومتی دارد.

اخبار فرش


به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند، حمید کارگر پیش از ظهر امروز در مراسم نکوداشت روز ملی صادرات در بیرجند، به مهم‌ترین ویِژگی‌های فرش دستباف اشاره کرد و اظهار داشت: کمک به معیشت خانواده‌های روستایی، تثبیت جمعیت روستاها و اشتغال‌زایی از مهم‌ترین ویژگی‌های فرش دستباف است.

وی با اشاره به اینکه فرش دستباف در 40 منطقه جغرافیایی کشور ثبت ملی شده است، ادامه داد: از این میزان 29 منطقه جغرافیایی فرش دستباف ایران به ثبت جهانی رسیده است که 14 منطقه در سال جاری ثبت جهانی شده است.

رئیس مرکز ملی فرش ایران از ثبت جهانی شدن دو منطقه مود و قهستان در خراسان جنوبی خبر داد و اذعان داشت: خراسان جنوبی قطب تولید فرش دستباف است.

کارگر از فعالیت 50 هزار بافنده فرش دستباف در خراسان جنوبی خبر داد و اضافه کرد: با توجه به اینکه فرش دستباف در مقایسه با سایر اقلام صادراتی عدد بالایی ندارد اما سهم بسزایی در اجرای اقتصاد مقاومتی دارد.

وی لغو تحریم ورود فرش ایران به آمریکا را یکی از نتایج برجام دانست و توضیح داد: مقصد عمده صادرات فرش ایران آمریکا است.

رئیس مرکز ملی فرش ایران اعلام کرد: نبود برند از مهم‌ترین خلأهای فرش است که فضا را برای کپی و تقلید رقبا فراهم می‌کند.

*صادرات 2 هزار و 300 تن فرش در 6 ماه نخست امسال

کارگر از صادرات 2 هزار و 300 تن فرش در 6 ماه نخست امسال خبر داد و ادامه داد: این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ ارزشی 18 درصد و به لحاظ وزنی 11 درصد رشد داشته است.

وی ارزش ریالی فرش‌های صادراتی را 134 میلیون دلار اعلام کرد و توضیح داد: از این میزان صادرات یک هزار تن با ارزش 37 میلیون دلار مستقیم به آمریکا صادر شده است.

رئیس مرکز ملی فرش ایران به عمده راهکارهای این مرکز برای ثبات فرش در عرصه جهانی اشاره کرد و گفت: پایداری فرش ایران در بین کشورهای رقیب، تبلیغ و بازاریابی و ثبت جهانی فرش‌های دستباف مناطق مختلف کشور از جمله راهکارهای مرکز ملی فرش ایران برای ثبات این محصول در عرصه جهانی است.

کارگر با تأکید بر اینکه دانش و امکانات تولید فرش دستبافت مهیاست، خاطرنشان کرد: تبلیغ در زمینه فرش دستبافت باید مورد توجه قرار بگیرد.



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب