گلابتون در فرش

گلابتون[golaotun]


رشته ای بویژه از ابریشم با پوشش نازکی از تقره یا نقره آمیخته با طلا که در «زری بافی» به کاربرده می شود و در بافت فرشینه ها آن را به دور پود گره می زنند.میزان طلای گلابتون دو تا سه درصد است اما در زری بافی «صفویه» تا 55 درصد هم در آن به کار رفته است. در زمان «صفویه» در ازای رشته در هر مثقال گلابتون 250 متر بود.امروزه برای ارزانی کار، این درازا در هر مثقال به سی متر می رسد.به گلابتون زری نیز گفته می شود.


منبع:فرشنامه ایران،دکتر حسن آذرپاد،فضل الله حشمتی رضوی،تهران1383،صفحه 43

ادامه مطلب

صادرکنندگان یارانه می‌گیرند و فرشی ها در اولویت

صادرکنندگان یارانه می‌گیرند و فرشی ها در اولویت

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه در دنیا به حوزه صادرات نگاه ویژه‌ای می‌شود گفت: بسیاری از کشورهای صاحب صادرات به صادرکنندگان تسهیلات و یارانه ویژه صادرات می‌دهند.



به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازقم؛رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان با اشاره به این که قم یک شهر صنعتی محسوب نمی‌شود گفت: ظرفیت‌های تولیدی و صنعتی استان، به ویژه فرش دستباف و صنایع دستی، می‌تواند ظرفیت صادرات استان را به حداقل ۵۰۰ میلیون دلار برساند.وی با بیان اینکه در دنیا به حوزه صادرات نگاه ویژه‌ای می‌شود گفت: بسیاری از کشورهای صاحب صادرات به صادرکنندگان تسهیلات و یارانه ویژه صادرات می‌دهند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان یکی از معضلات صادرات کشور را بالا بودن قیمت تمام‌شده تولید کالا اعلام کرد و افزود: بالارفتن هزینه‌های تولید سبب می‌شود تجار ایرانی از چرخه و گردونه رقابت با کالاهای خارجی حذف شوند.
وی با اشاره به اقدام مناسب و انقلابی رهبر معظم انقلاب در نحوه برخورد با کالاهای قاچاق گفت: ابلاغیه دولت در نابود کردن کالاهای قاچاق مشابه ایرانی سبب شد کشفیات کالاهای قاچاق در سطح استان به طرز چشمگیری افزایش یابد.
ذاکری با بیان اینکه میزان صادرات استان نسبت به ۶ ماه سال گذشته نزدیک به ۱۰ درصد کاهش نشان می‌دهد افزود: متأسفانه بر اساس آمارهایی که در دست است میزان ۶۰ هزار دلار ازکالاهای تولید استان از طریق مجاری گمرکی سایر شهر‌ها صادر می‌شود که اگر این میزان را به سرجمع صادرات استان اضافه کنیم می‌توانیم مدعی شویم نسبت به سال گذشته با کاهش صادرات مواجه نبودیم.
ذاکری با تأکید بر اینکه سال‌های خوبی برای صنعت و تجارت استان پیش رو داریم گفت: خوشبختانه دیدگاه‌ها و رویکردهای مسئولان ارشد دولتی به بخش صنعت عوض شده است و با تزریق یارانه صنعتی که در سال جاری رخ داد می‌توان به روزهای آتی امیدوار بود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان از ارائه بسته‌های حمایتی صادراتی به صنعتگران خبر داد و گفت: بانک توسعه صادرات به آن دسته از صادرکنندگانی که اسناد صادراتی ارائه دهند تا ۶ درصد یارانه صادرات اختصاص خواهد داد.
وی با ابراز تاسف از نامطلوب بودن فرآیند و روش‌های توسعه صادرات در استان گفت: دولت باید با ارائه تسهیلات و فراهم‌سازی بسته‌های حمایتی از بخش تولید و صادرات حمایت کند.
ذاکری با تأکید بر اینکه باید قوانین دست و پاگیر در حوزه تولید و صادرات تسهیل شود، افزود: متأسفانه بخش حضوصی استان در برندسازی، افزایش کیفیت تولید، بسته‌بندی حرفه‌ای، شناخت بازار و دست‌یابی به ذائقه‌های مشتریان خارجی و آشنایی با بازاریابی مدرن مشکل اساسی دارد.


خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

نقش و اسطوره در فرش دستباف ایران

نقش و اسطوره در فرش دستباف ایران
سید ایمان نعیمی
با نظارت و کنترل عبد الله احراری
نقش و اسطوره در فرش دستباف ایران
واژگان کلیدی : فرش دستباف ، طرح ، نقش ، اسطوره



چکیده :
در باب معنای اسطوره تعاریف بسیاری از قول بزرگترین اسطوره شناسان مطرح و ارایه گردیده است. در این میان می توان بعضی اشتراکات تفسیری این محققین را به عنوان بنیان های اسطوره شناسی در نظر گرفت . از جمله اینکه اسطوره ها ارزشهای فرهنگی هر جامعه هستند که به همین نسبت نیز می توان آنها را در فرهنگ های مختلف مورد قضاوت قرار داد.
عجیب است کـه قـدرت و نـیرومندی نفـوذ انـدیشه های اسطوره ای به قدری اعجاب بر انگیز است که حتی در لابلای نقوش هنر صنعت فرشبافی ایرانی نیز خود را نشان داده و پرده از رازهایی بر می دارد . بررسی این ارتباط یعنی ارتباط بین نقوش فرش و اسطوره علاوه بر آن که غنای جایگاه اسطوره را دراعصار متفاوت مشخص می سازد. همچنین بر غنای معنوی و زیبایی ظاهری فرش های ایرانی افزوده و چهره می گشاید . در باب ارزش این مسئله همین قدر بس که با روشن گشتن تعاریف باطنی نقوش اسطوره ای فرش ایرانی یکی پس از دیگری ، جذابیت و گیرایی این قالی ها چند برابر می شود.

ادامه مطلب

برندسازی در هنر و صنعت فرش

تجارت جهانی فرش باید با تکیه بر مشتری‌مداری انجام شود

استاندار آذربایجان شرقی با تاکید بر حمایت از تولیدکنندگان فرش برای برندسازی این هنر صنعت، گفت: تجارت جهانی فرش باید با توجه به اصول مشتری‌مداری و کنترل کیفی انجام شود.

فرش تبریز


به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز به نقل از روابط عمومی استانداری آذربایجان شرقی، اسماعیل جبارزاده در حاشیه افتتاح کارگاه نوین فرش تبریز در شهرک صنعتی شهید رجایی، با اشاره به حمایت عملی از هنر صنعت فرش در استان، گفت: سه سال است که حمایت از صنایع فرش را آغاز کرده‌ایم و احیای این صنعت از جمله مواردی است که به جد پیگیر آن هستیم.

وی ادامه داد: یکی از نخستین مصوبات شورای گفت‌و‌گوی دولت و بخش خصوصی استان مربوط به حمایت از صنعت فرش بوده و هدف ما این است که موانع پیش رو در مسیر حرکت این صنعت را شناسایی و رفع کنیم.

جبارزاده اظهار کرد: اگر بخواهیم فرش تبریز را وارد بازرهای بین‌المللی کنیم باید به اصول تجارت بین‌الملل آشنا بوده و آن را رعایت کنیم.

وی اضافه کرد: در دنیای امروز مشتری‌مداری نخستین اصل تجارت است و باید میل و سلیقه مشتری در رنگ و نقش و نگار فرش‌های بافته شده مورد توجه قرار گیرد.

استاندار آذربایجان شرقی گفت: رنگ قرمز در کشورهای خارجی مورد پسند مردم نیست، در حالی است که بیشتر فرش‌های تولیدی ما به رنگ قرمز است و این موضوع باید مورد توجه قالی‌بافان قرار گیرد.

وی با بیان این که در تجارت جهانی، کیفیت یک اصل است، افزود: برای ورود به تجارت جهانی باید کنترل کیفی داشته باشیم و تشکیل کارگاه‌های تولید فرش که با استفاده از فناوری‌های جدید و رعایت اصول کیفی اقدام بسیار مهم و ارزنده‌ای است که مورد حمایت دولت است.

جبارزاده با اشاره به این که نقش و نگار و طرح و رنگ فرش تبریز آرامش‌بخش روح و روان است، خاطرنشان کرد: دنیا تشنه هنر اصیل ایرانی است و برای توسعه هنر صنعت فرش تبریز در کنار تولیدکنندگان این هنر قرار داریم.

وی با بیان این که فرش، تاریخ است و نباید آن را از گذشته تاریخی جدا کرد، گفت: در طراحی فرش با استفاده از اساتید تاریخ دانشگاه تبریز تاریخ گذشته این خطه را به تصویر بکشیم.




خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

قالیچه ذرع ونیم ترکمن

ذرع و نیم ترکمن[zara onim-e torkaman]

گونه ای قالیچه ترکمنی که از دو بافت تشکیل می شود: بافت اصلی که اندازه اش کوچکتر از میزان معمول است و بافت اضافی که به بخشهای پایین و بالای بافت اصلی افزوده می شود و به آن «شاانه» می گویند.این گونه قالیچه که چندی پیش بافته می شده است ، در مجموع ؛ به اندازه 160 سانتیمتر در درازا و 110 سانتیمتر در پهناست و به خاطر اندازه بافت اصلی به آن «ذرع و نیم» می گفتند.



منبع:فرشنامه ایران،دکتر حسن آذرپاد،فضل الله حشمتی رضوی،تهران1383،صفحه 234

ادامه مطلب

بریدگی پشم در فرش

بریدگی پشم [boridegi-ye pasm]

بریده شدن الیاف پشم بر اثر حمله بید یا عوامل دیگر.در فرش اگر این بریدگی در خامه باشد و به نقشه آسیب رسیده باشد که خامه را با کمک سوزن ویژه، مرمت می کنند و اگر نقشه فرش سالم مانده باشد دو لبه محل بریدگی را مانند مورد رفوی شیرازه، از پشت به هم نزدیک می کنند و با کمک انبر دست،چله ها را کنار هم می کشانند و با سوزن آنها را از درون به هم می دوزند.


منبع:فرشنامه ایران،دکتر حسن آذرپاد،فضل الله حشمتی رضوی،تهران1383،صفحه 225

ادامه مطلب