قالیقالی واژه ایست ترکی به معنی زیر انداز بزرگ و پرزدار.برخی کلمه قالی را برگرفته از واژه قالین به معنی ضخیم و کلفت می دانند. بطور کلی به فرشهای بزرگتر از 7 متری قالی گفته می شود که سایزهای رایج در بازار عبارتند از:2/5×3 و 2/5×3/5 و 3×3 و 3×4 و3/5×4/5 و 3×5 و3/5×5 و4×5 و5×8 و6×8 و..
منبع:روفه گرحق،محمود/آموزش تخصصی و مهارتی قالیبافی/انتشارات احرار تبریز،تبریز،1389/صفحه 94
ادامه مطلب
دوره آموزشی فرش ریزبافت ترکمن در بندرترکمن برگزار می شود رییس کمیته امداد بندرترکمن از برگزاری دوره آموزشی فرش ریزبافت ترکمن با حضور 20 نفر از مددجویان این نهاد در شهرستان خبر داد. به نقل از آوای ترکمن،حیدر بخشی با اشاره به این خبر افزود:در راستای ایجاد اشتغال و کارآفرینی 20نفر از سرپرستان خانوار کمیته امداد بعد از استعدادیابی و سنجش میزان مهارت در خصوص بافت فرشهای ریزبافت این دوره آموزشی به صورت ویژه برگزار می شود.
وی تصریح کرد:مددجویان شرکت کننده در این دوره پس از فراگیری آموزشهای لازم در مرکز فنی و حرفه ای شهرستان ضمن برپایی دارهای قالی در منزل خود به بافت این نوع فرش اقدام می کنند و پس از اتمام کار این فرشها از طریق خود مددجویان امداد و بازارهای فروش فرش ویژه در تهران فروخته می شود تا عایدی آن در اختیار مددجویان قرارگیرد .
بخشی با اشاره اینکه در مناطق ترکمن صحرا بیشتر بافت درشت در قالی و فرش مورد نظر است خاطر نشان کرد:در همین راستا و بازار بیشتر برای فروش در سطح کشور ما با آموزش ریزبافت به مددجویان آنان را با نحوه بافت این فرش آشنا کرده تا از این طریق در حوزه ها ریز بافت فرش نیز مهارت کافی و لازم بیاموزند و این ظرفیت برای استفاده بهتر در بازار فرش کشور نیز برای آنان فراهم آید.
وی یادآورشد:این دوره آموزشی که در راستای اشتغال و عمل به شعار مقام معظم رهبری مبنی بر اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل صورت می گیرد با حضور مدرس و کارشناس ویژه از استان برگزار می شود.
خبرنامه کارایان
ادامه مطلب
فراخوان چهارمین «حراج ملی» منتشر شدخانه «حراج ملی» فراخوان چهارمین دوره این حراج را برای تمامی آثار هنری منتشر کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، زهرا محمودوند مدیر «حراج ملی» با اعلام خبر انتشار فراخوان چهارمین دوره این حراج، اعلام کرد: این دوره از «حراج ملی» با محوریت آثار هنری در تمامی رشته ها برگزار خواهد شد و علاقهمندان فرصت دارند تا هفتم آبان تصویر مناسبی از آثار هنری خود به همراه مشخصات آثار شامل تکنیک، ابعاد اثر، قیمت، عنوان اثر، تاریخ تولید و نام و نام خانوادگی خالق اثر را به دبیرخانه این حراج بفرستند.
تاکنون سه دوره از حراج ملی با آثاری در زمینه نقاشی، نقاشیخط، تذهیب، خوشنویسی، مینیاتور، فرش دستباف و سوخت چرم و حراج تخصصی فرش دستباف برگزار شده اما چهارمین دوره این حراج بدون محدودیت در نوع یا تکنیک اثر هنری برگزار خواهد شد.
خبرنامه کارایان
ادامه مطلب
۵۰ هزار بافنده فرش در همدان فعالیت میکنندرئیس اداره فرش صنعت، معدن و تجارت استان همدان گفت: بیش از ۷۵ هزار نفر در استان همدان با حرفه بافندگی فرش آشنا هستند که از این تعداد نزدیک به ۵۰ هزار نفر در این حرفه فعالیت میکنند.
احمدعلی بابایی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ثبت جهانی الگوهای فرش ۳ منطقه استان همدان اظهار داشت: پس از پیگیریهای مداوم در سطح کشور، نقشههای فرش ایرانی در سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) ثبت جهانی شد تا دیگران بهراحتی از نقشههای ایران الگوبرداری نکنند.
وی افزود: در استان همدان نیز طرحها و نقشههای ۳ منطقه کبودرآهنگ، ملایر و نهاوند به نام استان همدان ثبت شدند که حرکت بسیار خوبی است.
رئیس اداره فرش صنعت، معدن و تجارت استان همدان با اشاره به وضعیت بافندههای فعال استان همدان گفت: در حال حاضر بیش از ۷۵ هزار نفر در استان همدان با حرفه بافندگی فرش آشنا هستند که از این تعداد ۵۰ هزار نفر در این حرفه فعالیت دارند.
بابایی عنوان کرد: از این تعداد بافنده فعال، شغل حدود ۵۰ درصد قالی بافی است و بهطور مستمر فعالیت میکنند و ۵۰ درصد دیگر نیز بهصورت تفریحی در خانه فرش میبافند.
وی با اشاره به میزان فرش بافتهشده در استان همدان بیان کرد: طی سال گذشته بیش از ۵۰ هزار متر فرش در استان همدان بافتهشده است.
رئیس اداره فرش صنعت، معدن و تجارت استان همدان با اشاره به برگزاری دورههای آموزش قالی بافی گفت: امسال آموزشها آغاز نشده و منتظر اعتبارات تعریفشده ملی و استانی هستیم و با ابلاغ رسمی برگزاری دورهها شروع خواهد شد.
وی یادآور شد: رویکرد دورههای این مجموعه در سال جدید برگزاری دورههای «به بافی» است و کسانی که آموزش اولیه را سپری کرده اند در فرایند جدید آموزش خواهند دید.
خبرنامه کارایان
ادامه مطلب
تولید 145 هزار مترمربع فرش دستباف در آذربایجان غربی
ازابتدای سال جاری تاکنون 145هزار مترمربع فرش دستباف در آذربایجان غربی تولیدشده است.به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه؛ رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بااعلام این خبر افزود: این مقدار فرش دستباف 400 میلیارد تومان ارزش اقتصادی داشتند.
اسکندری با اعلام اینکه تا پایان سال رقم 145 هزار مترمربع فرش دستباف تولیدی به بیش از 290 هزار مترمربع خواهد رسید.گفت: از ابتدای سال تاکنون یکهزار مترمربع فرش دستباف از دارهای قالی قالیبافان آذربایجان غربی باز شده و در بازار های داخلی و خارجی به فروش رفته است.
وی افزود : آذربایجان غربی با این حجم تولید که غالباً در نقشه های ریز ماهی خوی و افشار تکاب است، 5 و 4 دهم درصد تولید فرش کشور را به خود اختصاص داده است.
دو برند فرش با نقش ریز ماهی خوی و افشار تکاب در فهرست جهانی صنایع دستی ملل به ثبت رسیده اند.
قالیبافان و تاجران فرش آذربایجان غربی سالانه به ارزش 20 میلیون دلار فرش به دیگر کشورها صادر می کنند.
مردم کشور های حوزه خلیج فارس، آلمان، فرانسه، انگلیس، ایتالیا، روسیه و آمریکای شمالی از خریداران فرش های دستباف آذربایجان غربی هستند.
70 هزار نفر در بخش صنعت فرش استان فعالیت می کنند.
خبرنامه کارایان
ادامه مطلب
تولید 5 هزار و 200 مترمربع فرش دستبافت توسط مددجویان اردبیلیمعاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد استان اردبیل گفت: قالیبافان تحت پوشش کمیته امداد استان اردبیل امسال ۵ هزار و ۲۰۱ مترمربع فرش دستبافت تولیده کردهاند.به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ جهانبخش نژادجواد در جلسه بررسی اشتغال خانگی مددجویان اردبیل اظهار داشت: قالیبافان تحت پوشش کمیته امداد استان اردبیل امسال 5 هزار و 201 مترمربع فرش دستبافت تولیده کردهاند.
وی گفت: از جمله طرحهای حائز اهمیت کمیته امداد، توسعه اشتغالزایی و مشاغل خانگی در زمینه صنایع دستی است که تا کنون در عرصههای مختلفی وارد عمل شده و تلاش داریم با برگزاری متعدد کارگاههای آموزشی به این مهم دست یابیم.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد استان اردبیل با بیان اینکه قالیبافی یکی از مهمترین طرحهای اشتغال کمیته امداد اردبیل محسوب میشود که بیشترین تاثیر را در روند خوداتکایی خانوادهها دارد، تصریح کرد: با برگزاری کارگاههای آموزشی قبل، حین و بعد از اجرای طرحها تلاش داریم از نظر کیفی و کمی فعالیتهای مددجویان را توسعه بخشیده و پایههای اشتغال آنان را مستحکم سازیم.
نژادجواد بیان کرد: 2 هزار و 247 طرح قالیبافی در سطح استان فعالیت دارد که ارزش ریالی تولیدات قالیبافان اردبیلی افزون بر 22 میلیارد و 812 میلیون ریال قیمتگذاری شده است که پس از فروش همان مبلغ به مددجویان عودت داده میشود.
وی افزود: حدود 4 هزار قالیباف در سطح استان تحت حمایت این نهاد قرار دارند که دورههای بینایی سنجی و چشم پزشکی برای تمامی مجریان طرح قالیبافی برگزار میشود تا آنان همواره از سلامت کامل برخوردار باشند.
نژادجو با اشاره به اینکه با همکاری مرکز بهداشت و درمان دورههای آموزشی بهداشت محیط و فضای کار برای فرشبافان تحت پوشش برگزار میشود، اظهار کرد: کمیته امداد با برگزاری چنین دورههایی تلاش دارد به بهترین شکل ممکن به مجریان طرحهای اشتغال خدمت رسانی کند تا آنان در مسیر توانمندی خود با مشکلات کمتری رو به رو باشند.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد استان اردبیل تصریح کرد: در حال حاضر 30 درصد از قالیبافان تحت حمایت کمیته امداد اردبیل بیمه تامین اجتماعی هستند و از طریق رایزنی با ادارات مربوطه و فعالیتهای مضاعف درصدد هستیم تا تمامی قالیبافان از بیمه تامین اجتماعی بهرهمند شوند.
خبرنامه کارایان
ادامه مطلب
فرش در فرشبه فرشی گفته می شود که در یک تخته فرش از چندین نقشه متفاوت با سایزهای مختلف استفاده شده باشد این بستگی به خلاقیت و ابتکار بافنده دارد که سایزهای مختلف در یک فرش بافته شود از قدیمیترین اینگونه فرشها طرح معروف ""مادر و دختران دو قلو"" می باشد هرچه در این رابطه بافته شده است در اصل اقتباسی از این طرح اصیل و قدیمی می باشد.
منبع:روفه گرحق،محمود/آموزش تخصصی و مهارتی قالیبافی/انتشارات احرار تبریز،تبریز،1389/صفحه 101
ادامه مطلب