رقص انگشتان دست بر کمند تار و پود تابلو فرش سردرود

رقص انگشتان دست بر کمند تار و پود تابلو فرش سردرود

رقص انگشتان دست بر کمند تار و پود تابلو فرش سردرود/ شهری بدون بیکار
رقص انگشتان دست بر کمند تار و پود دار که با چرخش نخ‌ها و جلوه‌گری رنگ‌ها همراه می‌گردد سمفونی عشق نواخته می‌شود و بدین ترتیب شورانگیزترین و زیباترین هنر ایرانی پا به عرصه وجود می‌نهد؛ هنری به نام فرش.


فرش دستباف سردرود

به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، فرش بی‌بدیل‌ترین هنر ایرانی و شاهکار انسانی است که مقام انسانی او را از فرش تا به عرش پیوندزده و رنگ‌ها و نقوش زیبای فرش، ایرانی فرهنگ‌دوست را شهره آفاق کرده است. فرش‌هایی که در قابی چهار وجهی جای می‌گیرند و می‌شوند تابلو فرش، این تابلو فرش‌ها با سرانگشتان نیاز هنرمندانی به هم گره می‌خورند که طرح در طرح و رج به رج آن با عشق و علاقه‌ای که بافندگان آن دارند و با خون این هنرمندان آمیخته شده است به هم پیوند می‌خورند.

چرا که هنرمند فرش، روح در کالبد تابلو فرش ایرانی می‌دمد و زبان تحسین هر بیننده‌ای را به سوی خود جلب می‌کند و این گونه می‌شود که تابلو فرش ایرانی زینت‌بخش تالارها، سرسراها، موزه‌ها و هتل‌ها می‌شود و نقش خاطره می‌زند بر ذهن و دل هر فردی که عاشق و دلباخته فرهنگ و هنر این مرز و بوم است.


تابلو فرش‌هایی با طرح‌هایی روح‌نواز و دل‌نواز

وقتی نام تابلو فرش به میان می‌آید بی‌درنگ یادها و خاطره‌ها به سمت مرکز تولید این تابلو فرش‌ها یعنی شهرستان سردرود در آذربایجان‌شرقی می‌افتد. شهری که مردمانش در ظرافت و زیبایی و طرح زدن فرش‌های آن شهره آفاقند، شهری که در سایه ایجاد کارگاه‌های تولید تابلو فرش با افتخار تمام اعلام می‌کند که نرخ بیکاری در این شهر نزدیک صفر است و این افتخار کمی نیست.

اغراق نیست اگر بگوئیم سردرود پایتخت تابلو فرش دنیاست. با هر سلیقه‌ای که در ذهنت جای می‌گیرد به سردرود بیایی و سفارش تابلو فرش بدهی بی‌شک خواسته‌ات بی‌جواب نمی‌ماند، خواسته‌ات می‌تواند یک پائیز برگ ریز باشد با همه دلربائی آن، یک نماد زیبا، یک طرح نقاشی، یک چهره زیبای دوست‌داشتنی و به یاد ماندنی و خلاصه آن که هنرمندان این شهر هنرمندانه به خواسته دلت را اجابت می‌کنند با ظرافتی که سرانگشتان نیازشان دارند و جلوه‌گری رنگ‌ها که به کمکشان می‌آید.

هنرمندان سردرود یک روز و دو روز نیست که به این هنر عشق می‌ورزند بلکه آنها بیش از 80 سال است که تابلو فرش بافی با گوشت و پوست و استخوانشان عجین شده است و حالا تبدیل به یک برند جهانی شده‌اند.

این هنر نسل به نسل و سینه به سینه حفظ شده است تا به نسل کنونی سپرده شده و آنها میراث‌دار این هنر زیبا شده‌اند.

سردرود مرکز و پایتخت تابلو فرش جهان/ نرخ بیکاری در شهر 35 هزار نفر صفر

حفظ و نگهداری این میراث عظیم معنوی باعث شده است که همه آنها همت و تلاش خود را روی این موضوع متمرکز کنند به گونه‌ای که نرخ بیکاری در این شهرستان در حد صفر باشد و این همان موضوعی است که شهردار سردرود ضمن تائید آن می‌گوید: سردرود مرکز و پایتخت تابلو فرش جهان محسوب می‌شود و با توجه به شغل‌های جانبی که در کنار تابلو فرش بافی به فعالیت مشغولند 80 درصد مردم شهر 35 هزار نفری سردرود از این راه به گذران زندگی مشغول بوده و این موضوع باعث شده است نرخ بیکاری در این شهرستان به صفر برسد.

انسجام‌بخشی، ساماندهی، بازاریابی و یکپارچه کردن فعالیت‌های مربوط به تابلو فرش نیازمند تشکیل یک تشکل یا اتحادیه صنفی است که بر اساس آن تعداد بافندگان، نوع طرح‌ها و چگونگی برآورد هزینه‌ها و ... مشخص شود بر این اساس و با داشتن چنین رویکرد و دیدگاهی در سال 90 اولین و تنهاترین اتحادیه صنف تولیدکنندگان تابلو فرش کشور در شهرستان سردرود تشکیل شد تا هنرمندان این رشته بتوانند منسجم‌تر و با ساماندهی و هماهنگی بیشتری نسبت به تولید تابلو فرش و پر آوازه کردن نام شهرستان سردرود اقدام کنند.



وجود 800 کارگاه تابلو فرش در سردرود

وجود 800 کارگاه تابلو فرش‌بافی و هزاران دار قالی ظرفیت بزرگی برای این شهرستان است که به گفته رئیس اتحادیه تولیدکنندگان تابلو فرش سردرود وجود این کارگاه‌ها باعث شده که 80 درصد تابلو فرش کشور در سردرود تولید و موجب اشتغال 15 هزار نفر از جمعیت این شهرستان شده است.

هر چند که برخی مسؤولان منکر اثر تحریم‌ها در رکود اقتصادی کشور هستند اما باید گفت ظاهرا این تحریم‌ها بر بافت تابلو فرش این صنعت و هنر اصیل دست هنرمندان این شهرستان سایه افکنده است چرا که کاظم صحتی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان تابلو فرش سردرود با اظهار تاسف و ناراحتی در تایید رکود اقتصادی کشور می‌گوید: 3 سال پیش یعنی در سال 92 روزانه 500 قطعه تابلو فرش در شهرستان سردرود با آن همه طرح، رنگ، نقشه و بافت‌های متنوع و زیبا تولید می‌شد در حالی که امروز نمی‌توان تاثیر تحریم‌ها را بر روی کشور و رکورد اقتصادی ناشی از آن نادیده گرفت. به طوریکه در حال حاضر روزانه 250 قطعه تابلو فرش در این شهرستان تولید می‌شود.

بدون شک هنر و هنرمند همیشه حامل پیام است، پیام صلح و دوستی و هنرمندانی که صلح را در جهان می‌پراکنند دل‌هایشان مملو از عشق به خوبی‌ها و نیکی‌هاست و هنر فرش که مقام انسانی را از فرش به عرش می‌رساند بی‌شک سفیر فرهنگی کشورمان است در جای جای نقاط دنیا.

صحتی با تاکید بر این که هنر فرش سردرود سفیر فرهنگی کشور به تمام نقاط دنیاست، می‌گوید: ما به دنبال شناسنامه‌دار کردن این هنر و صنعت اصیل ایرانی هستیم و در حال حاضر 4 هزار نفر بیمه شده قالی در زمینه تابلو فرش سردرود فعالیت می‌کنند.

ساخت مرکز تجارت جهانی تابلوفرش در سردرود


جواد حاجی‌زاده، شهردار سردرود نیز با اشاره به ماهیت و حمایت از نام، برند، ارزش و اعتبار جهانی تابلو فرش سردرود می‌گوید: در همین راستا با جذب مشارکت سرمایه‌گذاران بخش خصوصی مرکز تجارت جهانی تابلو فرش در دست احداث و ساخت است.


وی گفت: درآمدهای فعلی شهرداری‌ها هزینه‌های جاری را کفاف نمی‌دهد و باید درآمدهای پایداری برای خود تعریف کنند و مشارکت بخش خصوصی را برای توسعه شهر جلب کنند.

حاجی‌زاده افزود: شهرداری سردرود به عنوان پایتخت تابلوفرش باید به نسبت نام و اعتبار جهانی تابلوفرش در این خصوص فعالیت کند و شهرداری سردرود با جذب مشارکت سرمایه‌گذار بخش خصوصی، مرکز تجارت جهانی تابلوفرش را در حال ساخت دارد.

وی با اشاره به مرکز تجارت جهانی تابلوفرش ایران گفت: معماری این پروژه الهام گرفته از معماری سنتی و اصیل ایرانی است و در این پروژه سازه‌ای مدرن بکار رفته و در ساخت آن از تکنولوژی‌های روز دنیا استفاده شده است و بزرگ‌ترین مزیت اجرای این پروژه ایجاد تمرکز در تجارت تابلوفرش است طوری که مخاطبان با هرگونه سلیقه و علاقه شخصی می‌توانند به خواسته‌های خود در این مکان جامع عمل بپوشانند.

شهردار سردرود با بیان اینکه سهم شهرداری سردرود از این پروژه 34 درصد است، گفت: با توجه به پتانسیلی که در تابلوفرش در سردرود داشتیم، از طریق فراخوان، بخش خصوصی پای کار آمد و طرحی بدیع در مرکز تجارت جهانی تابلوفرش در حال اجراست که می‌تواند در رویداد تبریز 2018 نیز نقش خود را ایفا کند.

حاجی‌زاده شهردار سردرود با اعلام اینکه، پروژه مذکور با 373 میلیارد ریال اعتبار توسط شهرداری سردرود به‌صورت مشارکتی در حال احداث است، گفت: این مرکز در هشت طبقه بنا می‌شود و زیربنای کل احداث 20 هزار و 500 مترمربع و مدت اجرای طرح 30 ماه کاری است.

وی با اشاره به اهمیت تابلوفرش سردرود در ایجاد اشتغال و اقتصاد آذربایجان‌شرقی اظهار کرد: توسعه این هنر ـ صنعت ارزشمند می‌تواند موجب توسعه صادرات غیرنفتی کشور و ریشه‌کنی معضل بیکاری در کشور شود.

حاجی‌زاده گفت: سردرود مشهور به پایتخت تابلوفرش جهان یکی از شهرهای مهم بخش مرکزی شهرستان تبریز با سابقه طولانی در تولیدفرش‌های دستبافت است و بر اساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1390 بیش از 35 هزار نفر جمعیت دارد.


گزارش از معصومه درخشان



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

صادرات 6 میلیون دلاری فرش دستباف استان زنجان

صادرات 6 میلیون دلاری فرش دستباف استان زنجان

رئیس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: طی 6 ماه نخست سال جاری بالغ بر 6 میلیون و 905 هزار دلار فرش دستباف با مبداء تولید استان صادر شده است.
استان شامل فرش پشمی و ابریشمی است.


فرش دستباف زنجان


وی با اشاره به اینکه میزان صادرات فرش دستبافت با مبداء تولید استان زنجان در 6 ماه نخست سال جاری 6 میلیون و 905 هزار دلار برآورد شده است، تصریح کرد: میزان صادرات فرش دستبافت استان در مدت مشابه سال گذشته 5 میلیون و 525 هزار دلار بوده است.

رئیس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان با بیان اینکه طی 6 ماه نخست سال جاری، میزان صادرات فرش دستباف با مبداء تولید استان، نسبت به مدت مشابه سال گذشته یک میلیون و 380 هزار دلار افزایش داشته است، اضافه کرد: در مجموع میزان صادرات فرش با مبداء تولید استان زنجان، نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 25 درصد رشد داشته است.

وی میزان صادرات فرش دستباف با مبداء تولید استان زنجان را طی شهریور ماه سال جاری یک میلیون و 200 هزار دلار اعلام کرد.

جعفری با بیان اینکه فرش تولید شده در استان زنجان به نقاط مختلف جهان از جمله کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر می‌شود، یادآور شد: روسیه، چین، ژاپن، آلمان، کانادا و آفریقای جنوبی کشورهای هدف صادرات فرش دستبافت استان به شمار می‎روند.

وی ادامه داد: طی سال گذشته هفت دوره آموزشی ویژه قالیبافان و یک دوره آموزشی نیز ویژه ناظران فنی این حوزه برپا شد.



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

تمدید و صدور 275 کارت قالی‌بافی در آباده

تمدید و صدور 275 کارت قالی‌بافی در آباده

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت آباده از تمدید 235 کارت قالی‌بافی و صدور 40 کارت جدید برای قالی‌بافان این شهرستان در امسال خبر داد.

تمدید و صدور 275 کارت قالی‌بافی در آباده

خلیل سلیمان‌ پور رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت آباده گفت: از ابتدای سال تاکنون، با حضور کارشناسان اداره صنعت، معدن و تجارت و تأمین اجتماعی از 828 دار قالی بازدید و بیمه 15 نفر به دلیل عدم فعالیت لغو شده است.
سلیمان‌پور همچنین به ثبت 43 مورد اشتغال جدید در سامانه رصد اشتغال در این مدت اشاره کرد و گفت: در گذشته نه‌چندان دور، بافت فرش که ریشه در فرهنگ و سنن مردم این دیار دارد علاوه‌بر ایجاد اشتغال به‌عنوان منبع اصلی درآمد مردم منطقه به‌ویژه روستاییان به شمار می‌رفت که با به وجود آمدن مشکلات و چالش ‌های متعدد در حال فراموشی است.
وی رکود در بازار فروش، کاهش صادرات، طولانی شدن زمان بازپرداخت، کمبود نقدینگی و استفاده از رنگ‌ های شیمیایی به‌ جای رنگ‌ های طبیعی از مشکلات اصلی بافندگان فرش بوده که موجب کاهش استقبال آنان از این حرفه اصیل و با قدمت شده است.
سلیمان‌پور با اشاره به فعالیت دو مجموعه اتحادیه فرش شرکت تعاونی فرش دستباف در سطح شهرستان آباده از مزیت‌های نسبی کشور در زمینه صنعت فرش و ارزآوری و ایجاد اشتغال آن سخن گفت و تصریح کرد: با توجه به این مزیت ‌ها، دولت می‌کوشد تا با انجام مطالعات لازم به‌ منظور حفظ، احیا و ارتقای جنبه‌های هنری و فرهنگی فرش و همچنین حمایت معنوی و مادی از بافندگان، تولیدکنندگان، بازرگانان و نیروهای خلاق و نوآور فعال در این عرصه بستر لازم را برای احیای این صنعت اصیل در کشور فراهم کند.



خبرنامه کارایان

ادامه مطلب

دانلود مقاله طرح و نقش فرش کرمان

دانلود مقاله طرح و نقش فرش کرمان

فرش کرمان

مقاله پیش رو که به صورت پاورپوینت بوده جامع ترین تحقیق تا زمان حال در مورد طرح و نقش فرش کرمان به شمار می رود که وضعیت فرش کرمان را از دور دست تا زمان حال بررسی می کند.و نمونه های تصویری بیشماری را از فرش کرمان ارائه داده است.

بخشی از متن مقاله:


به اعتقاد بسیاری از کارشناسان هنری سابقه فرش بافی در کرمان بسیار بیشتراز نتایج مستندات بدست آمده است در این باره تورج ژوله می نویسد:” كرمان در دورانهای گذشته معروفيت زيادی در زمينه توليد پارچه داشته است. به ويژه در دوران حكومت شاه عباس صفوی؛ و همين امر باعث گرديد تا عده ای به اين باور برسند كه قاليهای كرمان از صنعت نساجی، به ويژه شال بافی تولد يافته و به اين ترتيب اين انديشه را استوار می سازند كه سابقه قاليبافی كرمان حداقل چهار قرن می باشد. اما اين عقيده توهمی بيش نيست. اگرچه شايد قديمی ترين فرشهای كرمان قدمتی بيش از چهارصد سال نداشته باشند، اما بررسی طرح و ويژگيهای قالی كرمان سابقه ای بيش از يك هزار سال را برای آن رقم می زند.


ادامه مطلب