فرشبافان ایلامی برای تهیه‌ی رنگ به تبریز، زنجان و قم می‌روند

فرشبافان ایلامی برای تهیه‌ی رنگ به تبریز، زنجان و قم می‌روند

فرش ایلام

مدیرعامل اولین کنسرسیوم فرش دستباف ایلام گفت: یکی از نقاط ضعف موجود در عرصه‌ی فرش دستباف این است که کارگاه رنگرزی، پشم‌شویی و نخ‌ریسی در استان وجود ندارد و دلالان استان‌های دیگر پشم‌های موجود در استان را کیلویی 1000 تومان می‌خرند و بعد از شستن و ریسیدن با قیمت حدود هر کیلو 40 هزار تومان به بافندگان می‌فروشند.

معاون صنعت، معدن و تجارت استان گفت: مقدمات تاسیس کارگاه شور، پرداخت و رنگ‌رزی آماده‌شده و برای اجرای آن مکانی در شهرک صنعتی شهر ایلام در نظر گرفته شده که تا پایان امسال به بهره‌برداری خواهد رسید.

مدیرعامل اولین کنسرسیوم فرش دستباف ایلام و معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت استان با حضور در دفتر ایسنا، از مزیت‌های این کنسرسیوم و برنامه‌های صنعت، معدن و تجارت استان برای فرش گفتند.

به گزارش ایسنا، «کمال آزادی» در میزگرد بررسی وضعیت فرش ایلام، اظهار کرد: فعالیت اولین کنسرسیوم فرش استان ایلام در سال جاری با همت خوشه فرش و گلیم و سازمان صنعت، معدن و تجارت این استان تشکیل شد که مجموعه‌ای از کارگاه‌های فعال در هر شهرستان است و باید گفت که اولین کنسرسیوم ثبت شده در کشور بشمار می‌رود.

جای خالی اتحادیه فرش روستایی در کنسرسیوم فرش استان

وی با اشاره به اینکه به جز اتحادیه‌ها 11 کارگاه فعال در سطح استان در این کنسرسیوم عضویت دارند، افزود: این بدین معنا نیست که علاوه بر این کارگاه‌ها، کارگاه فعال دیگری وجود ندارد بلکه به این معناست که این اعضا افرادی هستند که تاکنون با ما ارتباط برقرار کرده‌اند و مرحله بعدی فعالیت ما این خواهد بود که مابقی کارگاه‌های سطح استان را به عضویت کنسرسیوم درآوریم چرا که در حال حاضر جای اتحادیه فرش روستایی در کنسرسیوم فرش دستباف استان خالی است و رایزنی‌هایی انجام داده‌ایم که این اتحادیه به عضویت کنسرسیوم درآید که بدون شک باعث قدرت کنسرسیوم فرش استان خواهد شد.

مدیرعامل اولین کنسرسیوم فرش دستباف استان ایلام اضافه کرد: بافندگان و کارگاه‌هایی هستند که علی‌رغم آگاهی و توانشان به دلیل عدم آگاهی نسبت به کنسرسیوم و یا اطلاع‌رسانی ضعیف به آن نپیوسته‌اند.

آزادی با بیان اینکه تا قبل از راه‌اندازی کنسرسیوم فرش استان فعالیت در این عرصه فردگرا بوده است، عنوان کرد: از این پس فعالیت در راستای فرش استان جمع‌گرا خواهد شد که از جمله اهداف ما در این کنسرسیوم، مطرح کردن برند استانی فرش ایلام است که شناسنامه‌دار کردن فرش ایلام یکی از اهداف این کنسرسیوم بشمار می‌رود.

آیا کنسرسیوم دست دلالان پشم را کوتاه می‌کند؟


وی با اشاره به اینکه بعد از اینکه فرش استان را مطرح کردیم در بلندمدت مطرح کردن فرش ملی را در نظر داریم، عنوان کرد: ضعف‌هایی در بخش فرش این استان وجود دارد که البته نباید نقاط قوت تولید فرش در استان را نیز نادیده گرفت.

مدیرعامل اولین کنسرسیوم فرش دستباف استان ایلام یادآور شد: یکی از نقاط ضعف موجود در این حوزه این است که تاکنون کارگاه رنگرزی در استان نداریم و از وجود کارگاه‌های پشم‌شویی و نخ‌ریسی در استان محرومیم. باید به این نکته توجه داشت که هر ساله افرادی از سایر استان‌های کشور، پشم‌های موجود در استان بعد از پشم‌چینی از و به قیمت کیلویی 1 هزار تومان می‌خرند و بعد از شستن و ریسیدن با قیمت حدود هر کیلو 40 هزار تومان آن را به بافندگان ما می‌فروشند.

فقدان کارخانه‌ی رنگرزی در ایلام / نقشه‌های فرش ایلام سرقت شده‌اند

آزادی با تاکید بر اینکه مجبوریم برای تهیه مقدار کمی رنگ به شهرهای تبریز، زنجان و قم مراجعه کنیم که با وجود حجم زیادی بافنده فرش در استان ایلام نباید از این نعمت بی‌بهره باشیم، اظهار کرد: از دیگر ضعف‌های موجود در استان این است که طرحی که مختص استان باشد را برای بافت نداریم، وقتی فرش‌های بافته شده را عرضه می‌کنید هر کس نگاه می‌کند می‌بیند که نقش‌های ما قم، هریص، قشقایی و ... هستند ولی در ایلام بافت شده است. متاسفانه ما در حال حاضر نقشه‌ای که منحصرا متعلق به ایلام باشد را در اختیار نداریم.

وی اضافه کرد: نقشه‌های سنتی فراوانی در سطح استان وجود دارد منتهی به مرور زمان به دلیل گذر از زندگی عشایری به روستایی و بعد از آن به شهری و همزمان با ورود فرش‌های ماشینی و موکت آن نقشه‌ها حذف و از ذهن مردم فراموش شدند.

نقشه‌های بومی و محلی فرش فراموش شده‌اند

مدیرعامل اولین کنسرسیوم فرش دستباف استان ایلام با بیان اینکه یکی از برنامه‌های ما در کنسرسیوم ساماندهی نقشه‌های محلی و بومی برای بافت فرش استان است، گفت: معتقدم عموما مرتبطین با فرش و دست‌اندرکاران این حوزه فرشی نیستند. اگر مسئولین ما دغدغه فرش داشته باشند قطعا با رشد وضعیت فرش استان مواجه خواهیم شد.

آزادی تاکید کرد: گلیم نقش برجسته مختص استان ایلام است که در سال 82 ثبت شد ولی متاسفانه در کشور به خوبی معرفی نشده و در اکثر شهرهای کشور بافت می‌شود این در حالی است که هیچ کس نمی‌داند این محصول مختص استان ایلام است که نیازمند تبلیغات فرهنگی است.

وی با اشاره به اینکه شهر تبریز به عنوان پایتخت فرش جهان معرفی شده و به ثبت رسیده و تابلو فرش نیز در سرد رود ثبت جهانی شد، عنوان کرد: احتمالا به زودی گلیم نقش برجسته نیز ثبت شود که انتظار داریم به نام ایلام ثبت شود و ایلام به عنوان پایتخت گلیم نقش برجسته جهان معرفی شود.

ایلام را به نام پایتخت گلیم نقش برجسته معرفی کنیم

مدیرعامل اولین کنسرسیوم فرش دستباف استان ایلام یکی از نقاط قوت فرش استان ایلام را توان بافندگان فرش در این استان اعلام و عنوان کرد: در سطح استان مشکل بافنده نداریم ولی متاسفانه پراکنده بوده و شناسنامه‌دار نشده‌اند که همین امر باعث شده دسترسی به کل بافندگان وجود نداشته باشد هر چند که سازمان صنعت و معدن در جهت صدور کارت شناسایی برای بافندگان اقداماتی انجام داده و حدود 60 درصد آنها را منظم و مدون کرده است.

آزادی توجه و پیگیری سازمان صنعت و معدن در حوزه فرش استان را قابل تقدیر دانست و افزود: یکسری کارهای علمی در زمینه فرش توسط خوشه فرش و گلیم استان انجام شده که به نوبه‌ی خود شایسته است ولی باز هم جای بیشتری دارد.

بخش فرش می‌تواند جوانان بیکار را جذب کند

وی با تاکید بر اینکه فرش استان می‌تواند حجم زیادی از بیکاران را به سمت خود جذب کند، تصریح کرد: قالی‌بافی در ایلام کاری زنانه است ولی در برخی از استان‌ها مردان حجم زیادی از بافندگان را تشکیل می‌دهند.

مدیرعامل اولین کنسرسیوم فرش دستباف استان ایلام با بیان اینکه یکی از مشکلاتی که در این سال‌ها مورد بی‌توجه قرار گرفته این است که فرش دستباف و گلیم برای نسل کنونی خیلی معرفی نشده است، یادآور شد: رونق دادن به این کار نیازمند کار فرهنگی است که می‌تواند شرایط اشتغال پایداری را در استان ایجاد کند.

آزادی با تأکید بر اینکه نماینده دستگاه‌های اجرایی مرتبط با این حوزه از جمله بهزیستی، صنعت، معدن و تجارت و فنی و حرفه‌ای در کنسرسیوم فرش استان حضور دارند، عنوان کرد: تشکیل خوشه عملی فرش از صفر تا صد یا به عبارتی از مواد اولیه تا بازار فروش و همچنین ایجاد اشتغال پایدار در این حوزه از اهدافی است که در این کنسرسیوم پیگیری می‌شود.

وی هدفمند کردن امور مرتبط با تولید دستباف‌های این استان را از برنامه‌های عملیاتی این کنسرسیوم اعلام کرد.

«جمیل شوهانی» معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت ایلام نیز در این نشست گفت: کنسرسیوم فرش استان می‌تواند در تکمیل حلقه‌های مفقوده فرش ایلام موثر باشد.

شوهانی ادامه داد: 14 تشکل در بخش‌های مختلف حوزه فرش از جمله شور، پرداخت، تولید، بازاریابی، چله کشی، چله دوانی و رنگرزی در استان با عضویت در کنسرسیوم فرش ایلام می‌توانند حلقه‌های مفقوده فرش استان را کامل کنند.

فروش تضمینی 5 هزار و 511 متر مربع فرش تولیدی استان در سال گذشته


وی افزود: فرش استان در سنوات گذشته متولیان زیادی داشت ولی از سال 82 به این سازمان واگذار شده و برنامه‌های متعددی در این بخش در راستای ساماندهی وضعیت فرش استان صورت گرفته است.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت ایلام با تاکید بر اینکه با توجه به اینکه اقدامات فراوانی در حوزه فرش استان صورت گرفته اما با نقطه ایده‌آل فاصله داریم، عنوان کرد: سال گذشته 5 هزار و 511 متر مربع فرش تولیدی استان به صورت تضمینی به فروش رفته، این در حالی است که بخشی از بافت‌های فرش دستباف در استان به صورت متفرقه انجام شده است.

شوهانی یادآور شد: بر اساس برنامه سال جاری که با همکاری عامل خوشه فرش و گلیم استان تدوین شده مقرر شده سامانه‌ای طراحی شود که کل مشخصات عوامل تولید فرش توسط نهادهای ذیربط از جمله 3 اتحادیه صنفی فرش دستباف در ایلام، ایوان و چرداول و 8 اتحادیه فرش دستباف روستایی و سایر ارگان‌ها و نهادهای متولی تا پایان مهر ماه وارد سامانه شده و خدماتی به این افراد ارائه شود.

وی این کار را مبنایی برای فعالیت حوزه فرش استان دانست و گفت: جمع‌آوری اطلاعات فعالان حوزه فرش استان در قالب چنین سامانه‌ای در کمیته فرش استان نهایی خواهد شد و اقدامات اجرایی در این بخش به روز رسانی می‌شوند.

اعطای 3 میلیارد و 141 میلیون تومان تسهیلات به بافندگان فرش در ایلام در سال گذشته

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت ایلام با اشاره به اینکه سال گذشته 3 میلیارد و 141 میلیون تومان تسهیلات توسط سازمان‌های ذیربط در راستای رونق و توسعه تولیدات فرش استان و اشتغال‌زایی در این بخش به بافندگان ارائه شد، اظهار کرد: در سال گذشته بیش از 5 هزار و 428 نفر بیمه شده فرش در سطح استان داشتیم که به دلیل محدودیت‌هایی که سازمان تامین اجتماعی برای سهم ایلام قرار داده افرادی که غیر فعال هستند از چرخه کنار زده می‌شوند.

شوهانی به حذف 400 نفر بیمه شده در سال گذشته اشاره و اضافه کرد: با توجه به اینکه بازرسی‌های مستمر از کارگاه‌های قالی‌بافی در سطح استان صورت می‌گیرد لذا افرادی غیرفعال در فرآیند بافت فرش بیمه آنها حذف می‌شود و بافندگان فعال فقط می‌توانند از تسهیلات این بخش استفاده کنند.

حذف بافندگان غیرفعال فرش از چرخه بیمه

وی با بیان اینکه در بحث آموزش نیز 240 نفر با اعتبار 402 میلیون ریال در قالب 6 دوره مقدماتی و به‌بافی توسط صنعت، معدن و تجارت استان ایلام برگزار شده است، تصریح کرد: سال گذشته 32 جواز تاسیس در حوزه فرش صادر کردیم.

آماده شدن کارگاه شور، پرداخت و رنگ‌رزی، به زودی


شوهانی گفت: عامل توسعه خوشه فرش و گلیم استان نیز برنامه‌ریزی کرده مقدمات ایجاد کارگاه شور، پرداخت و رنگ‌رزی را آماده کند که برای اجرای این مهم در محل شهرک صنعتی ایلام مکانی در نظر گرفته شده که در کنار این کار، محلی برای نمایشگاه دائمی فرش و صنایع دستی استان در حال انجام است و امیدواریم تا نیمه دوم سال انجام شود.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت ایلام با تاکید بر اینکه کنسرسیوم فرش استان می‌تواند در زمینه شناسایی بازار هدف، طرح و نقشه و سایر امور مربوط به فرش استان فعالیت داشته باشد، عنوان کرد: نقشه جغرافیایی فرش ایلام نیز ثبت ملی شده و خوشبختانه ثبت مالکیت معنوی جهانی آن نیز صورت گرفته است.

شرکت بیش از 11 هزار نفر از این افراد دوره بهبافی فرش

شوهانی ادامه داد: بیش از 14 هزار نفر بافنده شناسایی شده که ساماندهی این افراد نیز انجام شده و بیش از 11 هزار نفر از این افراد دوره بهبافی فرش را گذارنده‌اند که با پیگیری‌های صورت گرفته در تلاشیم که بنیاد برکت با همراهی خود در بخش اعتباری بیمه بافندگان استان تا سقف 1 هزار نفر را متقبل شود که تاکنون 300 نفر از فعالان حوزه فرش استان را معرفی کرده‌ایم.

فرش ایلام شناسنامه‌دار می‌شود؟

وی از شناسنامه‌دار شدن فرش ایلام در آینده‌‎ی نزدیک خبر داد و گفت: توسعه و تکمیل چرخه تولید فرش در استان می‌تواند اقامی عملی در جهت تحقق شعار سال باشد.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت ایلام ادامه داد: پیشینه بافت فرش دستباف قدمت دیرینه‌ای در استان ایلام دارد که نمود آن در شهرستان‌های دره‌شهر و بدره و حتی ایوان قابل مشاهده است به طوری که بافت گلیم و جاجیم و وجود دار قالی در روستاها و خانه‌های عشایری هنوز از رونق نیفتاده است.

وجود 14 تشکل فعال در حوزه فرش استان

وی با بیان اینکه 14 تشکل در حوزه فرش در سطح استان وجود دارد و در همه‌ی شهرستان‌های استان به جز ایوان و سیروان اتحادیه‌های فرش دستباف فعال هستند، تصریح کرد: اتحادیه فرش دستباف شهری در ایلام، ایوان و چرداول فعال هستند و علاوه بر این نهادهای حمایتی همچون کمیته امداد امام‌خمینی (ره) و اداره کل بهزیستی و شرکت سهامی فرش در این زمینه فعال هستند.

شوهانی گفت: فرش در استان ایلام در سنوات گذشته متولیان متعددی از جمله سازمان جهادکشاورزی، صنایع دستی و بخش صنایع روستایی در حوزه مدیریت فرش دخیل بودند که سرانجام مدیریت این بخش به سازمان صنعت، معدن و تجارت واگذار شد.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت ایلام با بیان اینکه در حوزه اقتصاد، بافت فرش یکی از زمینه‌های ایجاد اشتغال و تولید است که توجه به این مقوله در سال «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» می‌طلبد و بیش از پیش مورد توجه قرار خواهد گرفت.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت ایلام با بیان اینکه کیفیت فرش دستباف استان ایلام بسیار بالاست، افزود: این مهم نیازمند داشتن برند معتبر بود که درباره‌ی برندی با عنوان «آلامتو» با مرکز رایزنی‌هایی شده است.

فرش ایلام شناسنامه‌دار می‌شود


شوهانی تصریح کرد: مقصد صادرات فرش ایران کشورهای حوزه خلیج فارس، آلمان و ایتالیا است که تهیه شناسنامه فرش دستباف استان ایلام برای آینده‌ای نزدیک اجرایی خواهد شد چرا که کیفیت مطلوب فرش دستباف استان ایلام زمینه صادرات این محصول را فراهم کرده است.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت ایلام اظهار کرد: نوع بافت فرش استان ایلام بر اساس طرح‌های استان‌های قم، تبریز، اصفهان و کاشان و نوع نقشه آن شامل خشتی، اسلیمی، هخامنشی، ماهی، گلدانی، شکارگاه و لچک ترنج است.

فرش ایلام صادراتی است

شوهانی با اشاره به اینکه مواد اولیه بافت فرش دستباف استان ابلام از قم و اصفهان تهیه می‌شود، گفت: سایز بافت فرش‌های استان ایلام سه متری است که نوع نخ استفاده شده در آنها از نوع چله کرم و ابریشم است که فرش دستباف کشورمان به 64 کشور جهان صادر می‌شود که استان ایلام نیز سهمی از این صادرات دارد.

وجود 4 هزار بافنده فعال در سطح استان


وی به وجود 4 هزار بافنده فعال در سطح استان اشاره و عنوان کرد: به جز این تعداد بافنده مابقی فصلی هستند که از سال 84 یعنی واگذاری مدیریت بخش فرش به صنعت، معدن و تجارت بیش از 200 میلیارد ریال تسهیلات از محل‌های مختلف واگذار و نزدیک به 220 جواز تاسیس کارگاه، برگزاری دوره‌های آموزشی برای 10 هزار نفر، صدور کارت شناسایی برای بافندگان، ساماندهی تشکل‌های صنفی بخش فرش دستباف و جلسات مستمر کمیته فرش انجام شده است.

1.5 تا 1.7 درصد فرش کشور در ایلام بافت می‌شود


معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت ایلام اضافه کرد: بین 1.5 تا 1.7 درصد فرش کشور در ایلام بافت می‌شود که در بحث فروش نیز مکاتباتی برای صادرات فرش استان صورت گرفته است.

شوهانی توسعه و تکمیل چرخه تولید فرش در استان ایلام را از برنامه‌های سال جاری دانست و گفت: با توجه به اینکه در بخش کالاهای همراه مسافر خروجی به کشورهای عراق، سوریه و عربستان در حوزه فرش ممنوعیت وجود دارد در حال رایزنی و مکاتبه برای حل این مشکل هستیم.

وی در پایان تاکید کرد: با توجه به اینکه سال جاری از سوی مقام معظم رهبری به نام سال «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» توجه به مقوله تولید فرش می‌تواند نقش مهمی در ایجاد اشتغال و تحقق شعار سال داشته باشد.



خبرنامه کارایان
Tags
File engine/modules/userbox.php not found.

ارسال نظر

  • عکس خوانده نمی شود
    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

نظرات دیگران

در حال حاضر نظری ارسال نشده است ، اولین نفر باشید !